Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Kongu potonula platforma, hrvatski pomorci na sigurnom

03.07.2013.

14:39

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Kongu je potonula platforma 'Pero Negro', a Hrvati koji na njoj rade su na sigurnom, izvijestio je Sindikat pomoraca Hrvatske.

Kada se istraživačka Platforma tvrtke Saipem prevrnula i potonula kod ušća rijeke Kongo, nestao je jedan član posade iz Bugarske, a hrvatski članovi posade sad su u tvrtkinom kampu, izvijestio je Sindikat pomoraca Hrvatske.

Tvrtka Saipem, koja je dio talijanske naftno-plinske grupacije Eni, obavijestila je sindikat da je u ponedjeljak platforma zbog popuštanja jedne od tri noge, oštećena, što je uzrokovalo prodor vode, a nakon toga se i prevrnula. 103 člana posade su evakuirana neposredno prije no što se platforma prevrnula, ali je nestao vođa palube iz Bugarske, dok je  šest osoba lakše ozlijeđeno.

Za povratak u Hrvatsku sada se pripremaju zapovjednik platforme iz Zadra te još tri člana posade iz Rijeke i okolice Zagreba. Chevron je organizirao čarter let sa sjevera Angole za Luandu, glavni grad. Prema informacijama iz Saipema, većina posade trebala bi napustiti zemlju tijekom dana, a ostatak sutra. Uglavnom, nitko od hrvatskih državljana nije ozlijeđen i svi su na sigurnom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.