Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Krku 4 milijuna noćenja dva tjedna prije nego lani

22.09.2016.

16:27

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Krku je u prvih osam mjeseci ove godine te u prvoj polovici rujna ostvareno ukupno više od 4 milijuna turističkih noćenja, a taj je rezultat postignut petnaestak dana ranije nego u rekordnoj lanjskoj godini, izjavila je direktorica Turističke zajednice otoka Krka Maje Šale.

Očekuje se da će do kraja sezone na Krku biti nekoliko postotaka više noćenja nego lani i da će ga do kraja godine posjetiti više od 700 tisuća turista. Do polovice rujna na Krku je odmaralo najviše gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije i Mađarske, a po riječima Maje Šale, oporavlja se i domaće tržište. Na otoku trenutno boravi 13 tisuća gostiju, što je 11 posto više nego na isti dan lani, pa se očekuje dobra posezona.

Na Krku se i dalje ostvaruje značajan dio, odnosno 32 posto ukupnog turističkog prometa u Primorsko-goranskoj županiji te oko 7 posto ukupnog turističkog prometa u Hrvatskoj. Najviše noćenja je na području grada Krka, koji je ove godine već ostvario više od milijun noćenja, a slijede Baška, Njivice, Omišalj, Malinska, Punat, Dobrinj i Vrbnik. Većina noćenja ostvarena je u privatnom smještaju u kojemu ima i najviše kapaciteta, odnosno više od 50 posto smještajnih jedinica na otoku, a slijede noćenja u kampovima i hotelima. Na cijelom Krku registrirano je 52.000 ležaja.

Rezultati turističke sezone predstavljeni su u četvrtak u naselju Gostinjac na području Općine Dobrinj, u kući za odmor visoke kategorije Villa Lindraže. Predstavljena je objedinjena karta šetnica otoka Krka sa 68 uređenih i markiranih staza, ukupno dugih više od 500 kilometara. Najavljena je i završna svečanost dodjele priznanja, nagrada i pohvala vlasnicima najljepših vrtova, balkona, balatura i javnih površina na području otoka Krka, Otočne rožice 2016. godine, koja će se održati potkraj rujna u Malinskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.