Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Krku će se do 2020. odvojeno prikupljati 80 posto otpada

21.04.2016.

15:02

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odvajanje otpada jedan je od primjera ekološki zasnovanog sustava gospodarenja otpadom, a kako se na otoku Krku 50 posto otpada odvaja, što je iznad prosjeka Europske unije, Krk može poslužiti kao primjer ostalim jedinicama lokalne samouprave.

Reciklažni centar sa sortirnicom i kompostištem nedaleko Punta na Krku posjetio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović. On je, uz ostale stručnjake, prije nego što je postao minisar radio upravo na projektu odvajanja otpada. Posebno je zadovoljan krčkim rješenjem odvajanja i zbrinjavanja otpada.

Sav otpad koji se ne odvaja prethodno, mora se odvoziti do centara, primjerice Marišćine, a to i košta, rekao je Dobrović. "Jedinice lokalne samouprave koje ne uspiju postići visok stupanj odvajanja nego praktički sav otpad prebacuju u centre, moraju se suočiti s povećanjem cijena komunalne usluge od nekoliko puta, kaže ministar.

Tvrtka Ponikve eko otok Krk godišnje prikupi oko 20 tisuća tona otpada. Postotak odvojenog otpada već sada iznosi 50 posto, rekao je direktor Frane Mrakovčić: "Lani smo krenuli sa skupljanjem otpada od vrata do vrata, pa očekujemo da bismo stupanj odvojenog prikupljanja otpada mogli, do 2020., podignuti na 80 posto."

Vrlo visok stupanj odvojenosti otpada omogućit će da se cijena komunalnih usluga poveća značajno kada Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina bude u punom pogonu. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.