Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Kvarneru nevrijeme s kišom, u gorju prvi snijeg

23.10.2017.

09:52

Autor: Neva Funčić, Nenad Lučić, Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Čak 133 litre kiše palo je u Rijeci u protekla 24 sata. Na planinama je pao snijeg: na Zavižanu 30, a na Platku desetak centimetara novog snijega. Sa smirivanjem vremena voda se u Rijeci povukla s prometnica, a još tijekom noći ispumpavala se voda iz poplavljenih podruma.

Županijski centar 112 jučer je primio 133 poziva za intervencije, a sve su dežurne službe pravovremeno reagirale.

Nevrijeme koje se jučer obrušilo na Rijeku, u samo dva sata, potopilo je prometnice u središtu grada. Vatrogasci su imali pune ruke posla, najviše ispumpavajući vodu u poplavljenim zgradama.

Voda je prodrla i u prizemlje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji je nedavno preseljen u prostor bivše tvornice Rikard Benčić. Skupilo se 40 centimetara, ali štete nema jer su tijekom preuređenja računali na takvu mogućnost pa je projekt prilagođen. Muzej je već otvoren za posjetitelje, a iduće faze uređenja trebale bi smanjiti izloženost štetama od poplave, rekao je ravnatelj Slaven Tolj.

Nema značajnijih šteta od jučerašnjeg prodiranja vode na 3. i 4. kat riječkog Tower Centra. U cijelom centru danas se radi normalno, a jučer je veći problem predstavljao dvostani nestanak struje koji se dogodio oko 18:30 zbog udrara groma u HEP-ovo postrojenje. No, radila je sigurnosna rasvjeta pa su kupci mogli nesmetano napustiti centar, a kako je veliki broj njih to morao učiniti istovremeno tako se stvorila duga kolona automobila na izlaznom rotoru. 

Najviše problema bilo je na Sušaku, pa je voda prodrla i u Dom vatrogasaca na Sušaku. Danas će Dom prozračiti, a onda utvrditi štetu, za koju zapovjednik DVD-a Sušak Damir Mlinac kaže da nije velika. Unatoč prodoru vode u 'kući' sušački vatrogasci bili su i na terenu, a najveća intervencija bila je u skladištu sportske opreme u Ulici Franje Matkovića i u kojem je šteta velika.

Tijekom večeri i noći na goranskom području bilo je i susnježice, a dijelove višeg gorja, iznad tisuću metara nad morem, zabijelile su manje količine snijega.

Kišovit je, u protekla 24 sata, bio i Gorski kotar te je u Crnom Lugu izmjereno 128, u Delnicama 103 litre kiše po metru četvornom, a u Pargu kraj Čabra 66 litara padalina.

U usporedbi s jučerašnjim, temperature u Gorskom kotaru jutros su bile desetak stupnjeva niže i kretale se oko tri stupnja celzijeva iznad nule. Sinoć je autocestom Rijeka - Zagreb od Kikovice do Delnica promet otežavao jak vjetar, no bura je na tom dijelu oslabila te su na toj dionici jutros oko 7 sati ukinute zabrane za pojedine kategorije vozila i njome se prometuje nesmetano. 

Poslušajte izjave Dario Gauš, zamjenika zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Daria Gauša, ravnatelja MMSU-a Slavena Tolja, voditelja Tower Centra Saše Brusića i zamjenika primorsko-goranskog župana Petra Mamule:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.