Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na ljetovanje s kućnim ljubimcem: dobrodošli na Kvarner!

01.07.2015.

14:46

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polovica gostiju u kampovima na Krku i Cresu tijekom svibnja bili su gosti s kućnim ljubimcima. Upravo su takvi gosti, poslije obitelji, najbrojnija skupina gostiju koja putuje svijetom, a Kvarner se trudi biti - pet friendly.

Sve više gostiju na Kvarner dolazi s kućnim ljubimcima i u TZ Kvarnera trenutno je prijavljeno 39 iznajmljivača smještaja koji prihvaćaju upravo takve goste. Da bi im olakšali posao, za njih je organizirana radionica, a obišli su i u Monty's dog hotel, u Malom dolu u Križišću. 

U Europi je registrirano 270 milijuna kućnih ljubimaca, 30 milijuna samo u Njemačkoj, a i to su podaci stari već koju godinu. Psi su najvjerniji pratitelji i najčešće se pojavljuju i kao gosti. Mi još nismo dosegli standard uređenja javnog prostora ni kulturu ponašanja i prihvaćanja kućnih ljubimaca, ali se stvari brzo mijenjaju. 

Ruby i Igor Montanari Knez su bračni par koji ima sreću da radi ono što voli. Vlasnicima Monty's dog hotela su zadovoljni psi najbolja preporuka. Hotel je pun tijekom cijelog ljeta, zimskih praznika, a ove godine bili su puni i za uskrsnih blagdana. Ima puno "zvjezdica" i puno ljubavi domaćina prema gostima koji tu borave od nekoliko dana do čak nekoliko mjeseci. Mogu gledati televiziju, tri puta na dan ih se vodi u šetnju, na "raspolaganju" imaju i bazen, pa se nerijetko događa da kada vlasnici dođu po njih psi jednostavno - ne žele kući. 

Ističu da je gost koji dolazi s kućnim ljubimcem osoba koja bez te svoje životinje ne može i to treba poštivati, a problemi su vrlo rijetki. Baš kao i gostu koji je tek stigao s puta i kućnom ljubimca treba obratiti pozornost, ali ga nemojte dirati - to je jedna od preporuka. Poslušajte što još treba znati ako želite goste s kućnim ljubimcima:

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.