Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Marišćini sve više prosvjednika

09.11.2012.

15:06

Autor: Tajana Petrović Čemeljić / foto: Marko Paripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prosvjednika na Marišćini sve je više. Na blokadi ceste prema budućem županijskom Centru za gospodarenje otpadom, koja je započela jučer poslijepodne, noćas ih je dežuralo šezdesetak, a kako javlja naš novinar Josip Krmpotić, sad ih već ima oko stotinjak.

Prosvjednike podržava Krizni eko-stožer Marišćina – Eko Kvarner Halubje, čiji predsjednik Josip Katalinić kaže da ih je sinoć i jutros posjetio načelnik Općine Viškovo Goran Petrc. On je prihvatio njihov zahtjev za hitnim uvođenjem primarne selekcije otpada u domove građana, što bi, prema Katalinićevim riječima, količinu otpada smanjilo i do 70 posto.

Svoj je dolazak najavio i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, s kojim je dogovoren sastanak u 13 sati u Saršonima jer se s prosvjednicima nije htio susresti na mjestu blokade. Sastanak je zatvoren za javnost.

U slučaju da se smeće, zbog blokade Marišćine, počne odvoziti na zatvoreni deponij na Viševcu, prosvjednici najavljuju da će i taj put blokirati svojim tijelima. Kako je rekao Josip Katalinić, ova građanska akcija, koju su nazvali Tramontana – jer upravo taj vjetar im u domove donosi najviše smrada, u što se jutros uvjerio i naš novinar – neće odustati dok se ne uvaže svi njihovi zahtjevi.

Prosvjednici traže hitno započinjanje procesa odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima u roku od 30 dana na području Grada Rijeke i cijele PGŽ, trajni prestanak dovoza smeća na Marišćinu i Viševac, sanaciju svih smetlišta u Općini Viškovo te hitnu reviziju studije o utjecaju na okoliš ŽCGO Marišćine.

Također zahtijevaju političku i kaznenu odgovornost gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela, predsjednika Skupštine TD Ekoplus Zlatka Komadine, načelnika Općine Viškovo Gorana Petrca te direktore nadležnih komunalnih društava Dušana Šćulca i Zlatka Štoka.

Iz riječkoga Komunalnog društva Čistoća koje, kako naglašava njihova glasnogovornica, ima sve dozvole potrebne za ovakav način odlaganja smeća, javljaju da njihovih dvadesetak kamiona, koji su pokupili prvu turu smeća u Rijeci, čekaju daljnji razvoj situacije. Dnevno se u gradu i okolici u dva kruga prikupi 180 do 200 tona smeća. Puni kamioni Čistoće parkirani su na staroj Petrolejskoj cesti. (foto: Marko Paripović)

Poslušajte što o odvozu smeća kaže glasnogovornica Čistoće Marina Babić Brusić, kako situaciju na Marišćini komentira župan Vidoje Vujić, te što Josip Katalinić kaže o (ne)dolasku Obersnela među prosvjednike:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.