Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Noći skulptura predstavljen trometarski kip svete Ane

25.07.2021.

13:47

Autor: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Skulptura Svete Ane, autora Nikole Nenadića (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Skulptura Svete Ane, autora Nikole Nenadića (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Na ljetnim sazivima uglednih kipara, u Gorskom kotaru je pod okriljem Goranske kiparske radionice tijekom protekla četiri desetljeća stvoreno više od stotinu monumentalnih umjetnina od drva koje su većinom postavljene u prirodnom okruženju.

Ta je činjenica bila poticaj osmišljavanju manifestacije Noć skulptura, koja je jučer predvečer po 7. put s razlogom održana u naselju Mrzla Vodica. 

Za razliku od šest prethodnih izdanja, sinoćnju Noć skulptura nije obilježio večernji obilazak lokacija na kojima se nalaze neke od umjetnina, već predstavljanje tri metra visokog, drvenog kipa svete Ane, zaštitnice mjesta Mrzla Vodica. Autor skulpture je Nikola Nenadić.

"Goranska kiparska radionica je osmislila jednu galeriju modernog kiparstva na otvorenom, na način da gotovo svako malo veće goransko mjesto ima poneku od njezinih skulptura. Mrzla Vodica ih ima čak devet, vjerojatno najviše u Gorskom kotaru", rekao je voditelj Goranske kiparske radionice Milutin Burić.

Bogat fundus Goranske kiparske radionice obogaćen je i sinoć predstavljenom skulpturom Brune Paladina Prekinute staze, a da je osim kulturnih, pod okriljem ove kolonije osmišljeno i nekoliko turistički zanimljivih sadržaja, podsjetio je načelnik Općine Lokve Toni Štimac.

"Goranska kiparska radionica ljeti organizira izložbe i Noć skulptura, a takve projekte svakako treba podupirati. Najveća vrijednost radionice je njezina inovativnost i nastojanje da uvijek ponudi nešto novo. Svi koji u tome sudjeluju dobrim idejama ne unaprjeđuju samo goransku kulturu, već i turizam toga područja", rekao je Štimac.

Turistički potencijal Noći skulptura potvrdio je jučer predvečer i velik broj posjetitelja, a od zanimljivih ideja Goranske kiparske radionice izdvaja se i osmišljavanje izložbenih manifestacija u spiljama Gorskog kotara čime je ujedno upozoreno da tom kraju nedostaju kvalitetni galerijski prostori.

Goranska Noć skulptura, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.