Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Na obedu": Franjo Jurčević, svećenik iz dešpeta

04.09.2016.

16:37

Autor: Albert Petrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kastavski župnik Franjo Jurčević osebujna je i zanimljiva, za mnoge kontroverzna osoba. Poznat po snažnom izražavanju svojih stavova, čime je na sebe navukao bijes mnogih građana i udruga te "zaradio" uvjetnu sudsku presudu, u tišini i daleko od očiju javnosti i medijske buke čini dobra djela.

Upravo je prikupio 43 tisuće kuna za dvojicu bolesnih dječaka, kastavskim klapama uvijek je davao džeparac za turneje, a legendarnome američkom blues gitaristi Philadelphiji Jerriju Ricksu "sredio" je liječenje jer ovaj nije imao ni novaca niti osiguranje. 

Velečasni Franjo Jurčević je duhovit čovjek i često sve okreće na šalu, pa makar i crnu - na pitanje bi li Galilea spalio na lomači kaže: "Ne, ne bih trošio šibice..."

Na nedavnome Čansonfestu u Kastvu popeo se na pozornicu kako bi uz voditeljicu otpjevao nekoliko svojih kordunaških napjeva "u dva reda" jer, kaže: "Vi Primorci kad počnete pjevati, dok završite ne znate što ste htjeli, a mi Kordunaši nemamo vremena jer moramo radit!"

Kod vrućih tema poput pedofilije ljut je na novinare: "Kad je riječ o svećeniku pedofilu novine objave ime, prezime, adresu i broj telefona, a kad čovjek ubije čovjeka ne objave nekad ni inicijale."

Ne slaže se ni s papinim umekšavanjem stavova prema homoseksualcima i njihovim brakovima, ali kaže: "Papa ima pravo na svoje mišljenje, iako time neće ništa postići. To što je zlatni križ zamijenio željeznim je glupost i demagogija - jer kome to može pomoći?"

Svećenik je, kaže, postao iz truca (inata) jer na Kordunu hrvatska djeca nisu mogla ništa napraviti u životu ako ne idu za svećenika, budući da su sve položaje držali Srbi. "Htio sam pokazati da nas ne mogu slomiti. I bio sam prvi Hrvat u Cetingradu koji je dobio ondašnji pasoš", kaže Franjo Jurčević. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.