Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ izdvojila 100 tisuća kuna i poslala ih ratno pogođenim regijama

14.03.2022.

13:05

Autor: Neva Funčić

Županijska skupština

Županijska skupština

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Na području Primorsko-goranske županije u privatnom smještaju trenutno boravi oko 250 izbjeglica iz Ukrajine, a njihov prihvat bit će tema sutrašnje sjednice županijskog Stožera Civilne zaštite.

Stanje skloništa i pomoć izbjeglicama bit će i teme sjednice Županijske skupštine PGŽ sazvane za četvrtak, 17. ožujka.


Predsjednik Županijske skupštine PGŽ Marko Boras Mandić za utorak je najavio i sastanak predstavnika klubova političkih stranaka s predstavnicima izvršne vlasti o atualnoj temi pripravnosti svih sastavnica Civilne zaštite, kao i mogućih načina pružanja pomoći izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine. 


Boras Mandić ovakve razgovore uoči sjednice predstavničkog tijela ističe kao primjer dobre demokratske prakse. Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine 17. ožujka u Opatiji se gotovo polovica točaka odnosi na koncesijska odobrenja, a među najvažnijim temama, uz stanje Civilne zaštite, su i treća izmjena prostornog plana PGŽ te prijedlog dobitnika županijskih nagrada.


Ove godine su predložena tri dobitnika godišnje nagrade te jedan laureat nagrade za životno djelo, njihova imena doznat ćemo 17. ožujka , a nagrade će im biti uručene na svečanoj sjednici 14. travnja ove godine.

 

Na poziv prijateljskih regija iz Ukrajine i Poljske, Primorsko goranska županija je za Černihivsku oblast i Zapadno-pomorsko vojvodstvo izdvojila sto tisuća kuna pomoći na račun Crvenog križa, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić. 


Županija je raspodijelila i 520 tisuća kuna za 82 kulturna i obrazovna programa nacionalnih manjina te zatražila da se odobri novi školski program za šumare u srednjoj školi u Delnicama. Medarić je izvijestila kako su za program šumarskog tehničara zadovoljeni kadrovski i materijalni preduvijeti, te je zahtjev za odobrenjem novog programa za iduću školsku godinu upućem Ministarstvu znanosti i obrazovanja.


Vijećnici primorsko-goranske Županijske skupštine na sjednici u četvrtak će odlučiti i o raspodjeli 2 milijuna i 800 tisuća kuna za programe u kulturi i tehničkoj kulturi.


Izbor programa pristiglih na natječaj su pripremila stručna povjerenstva, a pročelnica za kulturu Sonja Šišić je izvijestila da je za 195 programa u kulturi predviđeno 2 milijuna i sto tisuća kuna, dok je za sufinanciranje 64 programa tehničke kulture izdvojeno 700 tisuća kuna. 


Poslušajte konferenciju za novinare:

konferencija za medije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.