Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na pomolu novi zakon o hitnoj medicinskoj pomoći!

20.04.2022.

12:51

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Prosvjed djelatnika Hitne pomoći

Prosvjed djelatnika Hitne pomoći

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Nakon sastanka s ministrom Vilijem Berošem sindikati su zadovoljni te je dogovoreno predstavljanje prijedloga novog zakona za dva tjedna.

Inicijativa djelatnika hitne medicinske pomoći, koja je počela prošloga tjedna zbog traženja da im se vrati beneficirani radni staž, nakon sastanka s ministrom Berošem u utorak, širi se na izradu prijedloga Zakona o hitnoj medicini. 


Podsjetimo, djelatnici hitne medicinske pomoći do sredine 90-ih imali su, kao i druge žurne službe, beneficirani radni staž, kojeg je ukinuo tadašnji ministar Andrija Hebrang uz obećanje novog zakona koji će sve regulirati, no to se u ovih 27 godina nije dogodilo.


Osim što traže da im se radni vijek skrati do 55. godine, novim zakonom riješili bi se i brojni drugi problemi, kao što su regulative o broju timova, o educiranosti zaposlenika, ali i o helikopterskim jedinicama.


Za dva tjedna razgovarat će se konkretnije o novom zakonu o hitnoj medicini, a Danijel Šota napominje kako su u inicijativi čak iznašli model financiranja cijele priče iako, ističe, to nije njihov zadatak.


Predstavnici sindikata kažu da su "za sada zadovoljni", no također poručuju da bi mogli ponovno doći na Markov trg i organizirati prosvjed, ako se njihovi zahtjevi ne ostvare.


U programu Radio Rijeke, u emisiji Tris više o ovoj temi govorio je Danijel Šota, predsjednik sindikata i udruge djelatnika hitne medicinske pomoći, poslušajte:

Tris: Danijel Šota o hitnoj medicini

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.