Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Praputnjaku ovog vikenda radionica obnove bakarskih prezida

06.11.2021.

11:00

Autor: HRT - Radio Rijeka

Praputnjak, kulturni krajolik (Foto: Poljoprivredna zadruga Dolčina Praputnjak i Udruga Praputnjak)

Praputnjak, kulturni krajolik (Foto: Poljoprivredna zadruga Dolčina Praputnjak i Udruga Praputnjak)

Foto: - / -

U Vinograd Takala u Praputnjaku 6. i 7. studenog od 9 do 17 sati održava se radionica obnove bakarskih prezida. Udruga Praputnjak-kulturni krajolik poziva sve zainteresirane da daju ruku i pri tom nešto nauče.

Bura puše, ali mi smo otporni i uporni, rekla je Ivona Miloš, voditeljica Udruge Praputnjak-kulturni krajolik i pozvala građane da im se pridruže i pritom nešto nauče o vještini zidanja u suho i tehnikama izvedbe prezida. Potrebna je čvrsta obuća i dobra volja, kamenja ima dovoljno za sve.

"Tradicionalno se u tom poslu obnove suhozida nije koristilo puno alata, svaki kamen nađe svoje mjesto na gromači", kaže Ivona koja ističe da je Takala prvi zaštićeni kulturni krajolik u Hrvatskoj. Kroz Bakarske prezide vodio je i put od Praputnjaka do mora, a od nekadašnjih 42 hektara vinograda, obnovljena su dva na kojima je posađena belina, grožđe od kojeg se radi pjenušac Bakarska vodica.

Izrada suhozida sve je cjenjenije tradicionalno znanje, koje treba očuvati, poručuje Miloš. Poslušajte:

Ivona Miloš, obnova suhozida, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.