Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Rabu danas svečano otvorena dograđena trajektna luka Mišnjak

28.06.2019.

15:04

Autor: Neva Funčić

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

Projekt vrijedan 19 milijuna kuna financiran je sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije i Županijske lučke uprave Rab. Dogradnja luke u tri je etape obuhvatila radove podizanja obale te dogradnje triju utvrdnica i platoa s dvije rampe.

Ministarstvo je sudjelovalo s 14,5 milijuna kuna, PGŽ s tri milijuna, a Županijska lučka uprava Rab s 1,5 milijun kuna. Radovi su obavljeni kvalitetno i u roku, istaknuo je ravnatelj rapske lučke uprave Nenad Debelić, dok je zamjenica župana Marina Medarić naglasila da se sav prihod s pomorskog dobra ulaže u obalnu infrastrukturu. 

"Od pet milijuna kuna prije dvadeset godina, prihod je porastao na 70 milijuna kuna, a broj luka obuhvaćenih upravljanjem osam županijskih lučkih uprava popeo se s 55 na 103 luke", rekla je Medarić i istaknula dobru suradnju s resornim ministarstvom te gradovima i općinama.  

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je ministarstvo, uz 14,5 milijuna kuna u luku Mišnjak, ove godine uložilo i u obnovu luke Melak u Loparu. 

"Prošle godine bilo je osam milijuna, ove godine još pet, znači ukupno 13 od 15 milijuna vrijednosti projekta", rekao je Butković, koji ulaganja u obnovu lukobrana naziva renesansom. "Ove godine je to za cijelu hrvatsku obalu 80 milijuna kuna, jednako kao i lani", rekao je ministar. 

Samo u PGŽ-u je iz nacionalnih sredstava sufinancirano 26 milijuna kuna, a kad se tome pridodaju veliki lučki projekti u Crikvenici, Cresu i na Unijama, vrijednosti oko sto milijuna kuna, stižemo do iznosa od gotovo 130 milijuna kuna trenutnih ulaganja u lučku infrastrukturu na području Primorsko-goranske županije.

Na novim rampama u luci Mišnjak sigurnije će pristajati trajekti Rapske plovidbe "Četiri zvonika", "Barbat", "Sveti Marin" i "Sveti Kristofor", koji plove na liniji Stinica - Mišnjak.

Poslušajte što su na svečanosti na vrućem pristaništu rekli ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić, zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić i ministar prometa Oleg Butković:

Preuređena luka Mišnjak, pripremila Elvira Dizdarević

Galerija
Foto: PGŽ, Foto: -/-
Rezanje vrpce: Oleg Butković, Marina Medarić i Nenad Debelić (Foto: PGŽ), Foto: -/-Foto: PGŽ, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.