Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Regati tisuću otoka 24 posade jedre iz Rijeke do Tivta i natrag

17.09.2016.

13:02

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve je spremno za četvrto izdanje jedriličarske regate od Rijeke do Tivta u Crnoj Gori. Ove godine na Regati tisuću otoka sudjeluje 25 posada iz Hrvatske, ali i ostalih zemalja iz svih dijelova svijeta. Start prve etape, do Tivta, sutra je u podne ispred riječke luke.

Jedinstvena navigacijska regata prolazi između više od tisuću jadranskih otoka. Četvrtu godinu zaredom iskusni jedriličari plove dvije etape, od Rijeke do Tivta te od Tivta do Rijeke. Ruta je u svakome smjeru dugačka 277 nautičkih milja. Pobijedit će posada koja najbolje odabere kurs: uz obalu ili otvorenim morem, s obzirom na vjetar i morske struje.

Prva etapa starta ove nedjelje iz Rijeke. Otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Svetoga Andriju jedriličari moraju ostaviti sa svoje desne strane. Cilj je u marini Porto Montenegro u Tivtu. Nakon niza izazova u plovidbi između hrvatskih otoka i obale, natjecatelje očekuje nagrada - ulazak u prekrasni zaljev Boke Kotorske. 

Slijedi dodjela nagrada za prvu etapu u srijedu 21. rujna, a dan kasnije flota ide natrag prema Rijeci. Ovogodišnja Regata tisuću otoka završit će dodjelom nagrada u četvrtak 25. rujna u Rijeci. Svaka posada može sudjelovati samo u prvoj, samo u drugoj ili u obje etape. Natjecat će se 24 posade iz 14 zemalja: Austrije, Crne Gore, Češke, Čilea, Hrvatske, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Rusije, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Velike Britanije.

Zahvaljujući sustavu praćenja postavljenome na svakoj jedrilici, njihovo kretanje u realnome vremenu moći će se pratiti uživo na internetu. Prikazivat će se i njihova trenutna brzina te kurs koji su odabrale od starta do cilja. Na Facebook stranici regate objavljivat će se fotografije s jedrilica te rezultati po korigiranome vremenu. Svi detalji dostupni su na internetskoj stranici Regate tisuću otoka. Organizatori su Riječki jedriličarski klub i Porto Montenegro Yacht Club.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.