Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na riječkim ulicama uskoro čak 600 e-romobila, najam od Kantride do Kampusa

12.04.2022.

12:47

Autor: Neva Funčić

e-romobili na Korzu

e-romobili na Korzu

Foto: - / Pixsell

Pilot projekt iznajmljivanja električnih automobila u Rijeci u proteklih godinu dana je pokazao da građani dobro prihvaćaju ovu uslugu i da je najviše vožnji bilo do tri kilometra.

Ove godine će se utrostručiti broj romobila za najam i povećati područje grada po kojem se mogu voziti, najavio je pročelnik za razvoj i urbanizam u Gradu Rijeci Srđan Škunca. Na javni poziv za usluge iznajmljivanja e-romobila javilo se pet tvrtki, a prijedlog je da se prihvate tri ponude. 


Jedna tvrtka bi dobila koncesiju za flotu od 300, druga 200, a treća 100 romobila, dakle ukupno šest stotina romobila, rekao je Škunca. Istovremeno je predviđeno povećanje broja terminala na kojima će se moći iznajmljivati romobili, na širem području grada od Kampusa na Trsatu do Kantride.


Grad Rijeka osmu godinu za redom nastavlja s programom potpore književnom stvaralaštvu, a 60 tisuća kuna bit će raspodijeljeno na pet književnih autora, izvijestio je na kolegiju gradonačelnika pročelnik za kulturu Ivan Šarar. Ovogodišnjim su natječajem odabrani pisci Milan Zagorac, Eva Simčić, Ružica Mastelić te Tamara Modrić Zagorac i Andreja Malta


Potpora piscima počela je usporedno s krizom izdavaštva, kada su nakon objave knjige bili plaćeni svi osim pisaca, rekao je Šarar te dodao da su program ustanovili po uzoru na sličnu potporu Ministarstva kulture. Odabrano je i stručno povjerenstvo za dodjelu bijenalne likovne nagrade Ivo Kalina. 


Posljednja nagrada za najbolju likovnu izložbu u Rijeci dodijeljena je za 2019/20 godinu, a o idućem će dobitniku za 2021/22 godinu odlučivati povjerenstvo u sastavu Nataša Lah u ime Društva povjesničara umjetnosti Rijeke, Dijana Zrilić za MMSU, Leticija Linardić za Akademiju primjenjenih umjetnosti, Niko Nenadić za HDLU te Plamena Šarlija kao predstavnica Grada Rijeke, najavljeno je na Kolegiju gradonačelnika.


Pred riječkim gradskim vijećem naći će se i prijedlog javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju. Riječ je o godišnjem dokumentu koji predviđa optimizaciju obuhvata djece, kao i sufinanciranje rada vrtića. Povećat će se materijalna prava i izdaci za financiranje gradskih vrtića More, Sušak i Rijeka, dok će za sufinanciranje vrtića drugih osnivača, unatoč poskupljenjima iznosi subvencija ostati isti, najavila je pročelnica za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.


Poslušajte izjave:

Škunca o romobilima

Šarar o književnim potporama

Sušanj o vrtićima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.