Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na riječkoj tržnici zaplijenjene tri tone voća i povrća

26.07.2013.

12:24

Autor: Larissa Smokvina / HINA / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od tri tone voća i povrća, trideset i šest kilograma mesa, deset kilograma duhana i pet litara alkoholnog pića: sve to bez potrebne dokumentacije zaplijenjeno je u akciji 'Riva B' Carinske uprave Ministarstva financija provedene u Rijeci zbog suzbijanja sive ekonomije. Pogledajte fotogaleriju.

Noćas, od tri do sedam sati ujutro, na užem području riječke tržnice, carinici su prekontrolirali pedeset i četiri vozila te šezdeset i jednu osobu. Kontrolom, u kojoj je sudjelovalo trideset i šest djelatnika carine i dva službena psa, utvrđena su kršenja nekoliko zakona, među ostalima: o trgovini, o hrani, o sanitarnoj inspekciji…

Od osoba koje su zatečene s vozilima i robom, njih oko 10% imalo je isprave koje ukazuju da imaju tvrtku ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ili dokazuju podrijetlo robe, pa im je omogućeno da nastave raditi, a oko 90% nije imalo nikakve isprave. Predočene isprave tek će se provjeriti, kao i to proizvodi li se roba zaista tamo gdje je navedeno i je li legalno ustupljena prijevoznicima. Dio će u određenom roku dostaviti dokumentaciju, dok će se protiv onih koji dokumentaciju nemaju pokrenuti prekršajni postupci.

Opisujući akciju, ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar je rekao da vozila s robom noću dolaze na javni prostor, otvaraju vrata i izravno prodaju robu osobama koje ju prodaju na štandovima na tržnici ili drugdje. Dio krajnjih prodavača radi legalno, neki su nelegalni, a o svemu će obavijestiti gradske službe koje rade na suzbijanju tog oblika poslovanja. Istaknuo je da većih problema tijekom nadzora nije bilo, ali da su vozači triju vozila pobjegli, da su se dvojica vratila, a da u carini očekuju i trećega, budući da mu je vozilo ostalo na mjestu akcije.

Cilj je bio otkriti neregistrirane djelatnosti te nezakoniti prometa roba, a provedene mjere nemaju veze s fiskalizacijom
, naglasio Grabar. Dodao je da će više od tri tone voća i povrća, u suradnji s Gradskom upravom, biti donirano socijalno ugroženim Riječanima.

Poslušajte izjavu Zlatka Grabara:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.