Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na riječkom Korzu izronili čudesni stanovnici Rječine

20.08.2020.

13:16

Autor: Ivan Ribarić

Foto: JU Priroda

Foto: JU Priroda

Foto: - / -

Rječina – rijeka primorčica bogata životom – naziv je izložbe fotografija Marinka Babića koja razotkriva veličanstven podvodni svijet rijeke po kojoj je grad Rijeka dobio ime. Izložba je postavljena na riječkom Korzu i može se razgledati do kraja kolovoza.

Izložba će biti posebno zanimljiva izletnicima i drugim zaljubljenicima u prirodu i dolinu Rječine koji do sada nisu imali prilike zaroniti ispod njezine površine. Ostalima će upravo živopisne fotografije životinjskih stanovnika Rječine biti pozivnica da krenu u šetnju obalama ove čudesne rijeke.

Bogatstvo živog svijeta Rječine koji stanuje u zapjenušanim brzacima i snazi bujice u virovima u vrijeme kad je Rječina prebogata vodom ili se pak skriva od pogubnih utjecaja suše u zaostalim lokvicama i jezercima iza jazova kad tok Rječine presušuje, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Autor fotografija Marinko Babić zaljubljenik je u podvodni svijet, ali i aktivni pobornik njegove zaštite. Taj se profesor kineziologije podvodnom fotografijom bavi već deset godina i upravo mu je izložba na Korzu deseta samostalna izložba podvodnih fotografija.

Predstavljene fotografije nemaju samo estetsku i dokumentarističku vrijednost. Naime, one na svjetlo dana donose iznenađujuće podatke o raznolikosti podvodnog živog svijeta i krajobraza Rječine. Babić je uz pomoć stručnjaka, specijalista za pojedine skupine organizama, uspio većinu vrsta odrediti što nije bio nimalo lak ni jednostavan zadatak. Njegove su fotografije tako postale ujedno i vrijedan doprinos biološkim istraživanjima podvodne flore i faune Rječine. Dizajn izložbe osmislio je Mladen Stipanović iz Studija Smart 69.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.