Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Risnjaku možete vidjeti risa, vuka i medvjeda - potpuno sigurni!

26.09.2016.

15:32

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Program promatranja velikih zvijeri jedan je od specifičnih oblika turističke ponude Nacionalnoga parka Risnjak, koji gostima omogućuje da boraveći noću u posebnome objektu na potpuno siguran način nauče više o životinjskom svijetu goranskih šuma.

Gosti koji se odluče na takav oblik ponude najčešće unaprijed pitaju hoće li vidjeti medvjeda ili vuka. U Nacionalnom parku Risnjak obično odgovaraju kako priroda nije zoološki vrt u kojem posjetioci točno znaju što ih tijekom boravka ondje očekuje.

Istinski doživljaj životinjskoga svijeta u netaknutoj prirodi upravo počiva na onome što je nemoguće unaprijed isplanirati i što iznenađuje svojom nepredvidivošću. Gorski kotar je jedna od rijetkih mikroregija Europe gdje istovremeno prebivaju tri velike zvijeri: medvjed, vuk i ris.

Zato ne treba čuditi da za program njihovoga promatranja u 90 posto slučajeva zanimanje pokazuju stranci iz zemalja u čijim su šumama spomenute vrste djelomično ili potpuno nestale. Poslušajte priču iz Nacionalnoga parka Risnjak:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.