Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na širem riječkom području i u Gorskom kotaru traži se smještaj za prognanike

16.03.2022.

15:10

Autor: Nenad Lučić, Tatjana Sandalj

Za smještaj ratnih stradalnika iz Ukrajine Općina Lokve je ustupila svoj objekt kod Lokvarskog jezera

Za smještaj ratnih stradalnika iz Ukrajine Općina Lokve je ustupila svoj objekt kod Lokvarskog jezera

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Dvije obitelji iz Ukrajine smještene su protekloga tjedna na širem riječkom području, posredovanjem udruga iz Facebook inicijative Rijeka za Ukrajinu


Prve skupine prognanika iz ratom zahvaćene Ukrajine ovog su tjedna stigle i u Gorski kotar. Dijelom su smještene u kućanstvima na području Općina Mrkopalj i Ravna Gora, dok je Općina Lokve za njihovo zbrinjavanje ustupila svoj objekt kod Lokvarskog jezera. 

Ratnim je stradalnicima u Gorskom kotaru osigurana dostupnost zdravstvene zaštite, a Gradsko društvo Crvenog križa u Delnicama od ponedjeljka u sjedištima lokalnih samouprava provodi i humanitarnu akciju prikupljanja najvažnijih potrepština. Nakon evidentiranja prognanika i njihovih potreba, humanitarne će se aktivnosti nastaviti. 


Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Delnica Snježana Krizmanić tumači da su smjestili osamnaest osoba, odnosno pet obitelji s petero maloljetne djece, a najavljen je dolazak još šest osoba. Istaknula je da je prikupljanje pomoći počelo u svim školama Gorskoga kotara, a pomoć građani u delničkom uredu Crvenog križa mogu donirati svakodnevno od 9 do 12 sati. Poslušajte izjavu:

Snježana Krizmanić o CK Delnice

Inicijativi za pomoć Ukrajincima koju vode riječke udruge Koga briga, Pomozimo te Moje mjesto pod suncem pridružili su se i članovi Baptističke crkve u Rijeci. Podsjećajući na uzrečicu da je "rat nekima brat", pastor Giorgio Grlj moli da u ovoj situaciji ostanemo ljudi i da oni koji će iznajmljivati prijevozna sredstva ili smještajne kapacitete ne iskorištavaju situaciju podižući cijene.


Ističući da je sada najvažnije kvalitetno smjestiti obitelji kako bi mogli dostojanstveno živjeti, Grlj podsjeća da će Ukrajinci pomoć trebati i nakon što ratne aktivnosti prestanu, u obnovi svega što je ratom uništeno i porušeno.


Poslušajte razgovor s pastorom Grljem nakon njegova prva putovanja do mađarsko-ukrajinske granice:  

Giorgio Grlj: Ostanimo ljudi, ne dižimo cijene!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.