Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na snazi novi pravilnik o lovu na plavu ribu mrežom plivaricom

21.07.2017.

17:21

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je objavljen i od danas se primjenjuje Pravilnik o ribolovnim mogućnostima za ribolov okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom. Pravilnik određuje i iznimke, a dio lokacija je na području Kvarnera.

Pravilnikom se ograničava ukupni ulov male plave ribe, inćuna, papaline, lokarde, skuše, srdele, srdele goleme i šaruna na 75 tona po plovilu za svako mjesečno razdoblje počevši od 30. lipnja do 31. prosinca ove godine.

Pravilnik uključuje iznimku kojom se omogućava ribolov u području rt Oštro (Kraljevica), Prapratni rt (otok Cres), rt Selzine i rt Veli Pin (otok Plavnik), rt Mali Pin i rt Sv. Mikula (otok Krk), rt Kijac i rt Lipica od danas do 31. kolovoza.

"Ovim propisom od danas dodatno štitimo resurs male plave ribe u Jadranu uvažavajući pravila usuglašena na međunarodnoj razini", kazao je ministar poljoprivrede Tomislav TolušićNapominje i kako se u dogovoru sa svim dionicima sektora kontinuirano nadograđuju propisi koji će osigurati zaštitu male plave ribe u Jadranu i omogućiti razvoj održivog ribarstva.

"Mala plava riba daleko je najzastupljenija u ukupnom ulovu ribe u Jadranu i najtraženija među našim potrošačima. Uz ovakvu razinu zaštite resursa male plave ribe potrošači će i dalje imati mogućnost izabrati najkvalitetniju domaću ribu, a ribari će i dalje imati pune mreže", izjavio je Tolušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.