Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Svečanoj akademiji dodijeljene nagrade Grada Rijeke

14.06.2017.

21:09

Autor: Josip Krmpotić, Iva Črnjar Ivančan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca održana je Svečana akademija u povodu Dana grada Rijeke i blagdana sv. Vida na kojoj su podijeljene godišnje nagrade Grada Rijeke, Zlatne plakete "Grb Grada Rijeke" i Nagrada Grada Rijeke za životno djelo.

Ovogodišnji dobitnici godišnjih nagrada su Borislav Božić, dr. Nana Palinić, Mensur Puhovac i Olja Dešić, Udruga riječkih rokera 60-ih "LP rock", Boris Roce i Sara Kolak. Zlatnu plaketu dobit će Neno Belan i "Fiumensi", dr. Antica Duletić - Načinović, 203. topničko-raketna brigada protuzračne obrane, posmrtno dr. Zlatko Tomašić, Prirodoslovni muzej Rijeka, Centar tehničke kulture Rijeka i Sandro Vrancich.

"Želim da naš grad bude sinonim za dobar život i dobar posao, za znanje, znanost, inovacije, za Europsku prijestolnicu kulture, za sport, za uključivost i otvorenost, toleranciju i dijalog. Ali prije svega želim da ovaj grad i dalje bude prepoznatljiv po ljudima, nama Riječanima i Riječankama i svima onima koji dolaze u naš grad i gotovo bez iznimke zaljube se u u grad koji teče, na prvi ili...na drugi pogled", rekao je na svečanoj akademiji gradonačelnik Vojko Obersnel.

Najviša priznanja, nagrade za životno djelo, pripadaju posmrtno fra Serafinu Sabolu te dr. Stipanu Jonjiću.

U ime svih dobitnika, zahvalio se dobitnik Nagrade Grada Rijeke za životno djelo prof. dr. sc. Stipan Jonjić naglasivši kako su nagrade važne, ne samo kao priznanja za nečiji rad već i kao poticaj za nove prodore i uspjehe. Premda većina nagrada i priznanja ide pojedincima, rijetko kad su isključivo oni sami za njih zaslužni. Tako je i njegova nagrada proizašla iz činjenice da je imao podršku institucije u kojoj radi i na određeni je način produkt rada četrdesetak njegovih suradnika, koji su u međuvremenu i sami postigli značajne uspjehe u znanosti.

"Ako želimo uspjeti, moramo promicati sustav vrijednosti, što je naša obaveza, te konkretnim primjerima poticati bolje i uspješnije. Samo tako imamo pravo očekivati da će znanost doista postati jamac razvoja našega društva kao što je to slučaj u zemljama s kojima se volimo uspoređivati", istaknuo je dr. Stipan Jonjić.

U prigodnom glazbeno-scenskom programu nastupili su članovi Plesnog Art Laboratorija, mladi gitarist Fran Živković, Riječki komorni zbor "Val", Nikolina Tomljanović i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Više o nagrađenima potražite na internetskim stranicama Grada Rijeke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.