Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Trsatu proslavljena 650. obljetnica dolaska čudotvorne slike Majke Božje

01.07.2017.

14:45

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječkom svetištu na Trsatu proslavljena je 650. obljetnica dolaska čudotvorne slike Majke Božje Trsatske, a predaja kaže da ju je naslikao evanđelist Luka. Misno slavlje pred mnogobrojnim vjernicima u perivoju predvodio je papin izaslanik, kardinal Josip Bozanić.

"Danas se spominjemo događaja dolaska čudotvorne slike Majke Milosti na Trsat, koju nam je 1367. godine poklonio papa Urban V.", rekao je kardinal Josip Bozanić, izvanredni izaslanik pape Franje na proslavi 650. obljetnice dolaska slike Majke Božje Trsatske u riječko svetište.

Naglasio je kako je na Trsat često hodočastio i blaženi Alojzije Stepinac, a prisjetio se i hodočašća pape Ivana Pavla II. 2003. godine.

Prije središnje mise pročitano je pismo pape Franje, u kojem posebno pozdravlja hodočasnike - prvi među Slavenima hrvatski katolički narod - jer se stoljećima mole bezgrješnoj Djevici Mariji u drevnom svetištu Riječke nadbiskupije, a pismo je pročitao generalni vikar Emil Svažić.

U nastavku pročitajte homiliju kardinala Bozanića i poslušajte što je na Trsatu danas snimila Biserka Belić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.