Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na turiste će paziti i policajci iz Slovačke, Rumunjske, Srbije i Poljske

07.07.2016.

14:28

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I ovoga ljeta u turističkim središtima na Kvarneru bit će i policajci iz nekoliko europskih zemalja. Već godinama se provodi ovaj jedinstveni projekt, čiji je cilj povećati sigurnost turista te što prije riješiti probleme do kojih dođe.

Već desetu godinu zaredom, na području Primorsko-goranske županije, borave i rade policajci iz drugih zemalja kako bi pomogli turistima koji ljetuju u Hrvatskoj. U sklopu projekta Sigurna turistička sezona, ove su godine došli policajci iz Slovačke, Rumunjske, Srbije i prvi put iz Poljske. Ovaj jedinstveni model policijske suradnje u Europi istovremeno je i promocija Hrvatske kao sigurne zemlje, rekao je zamjenik načelnice Policijske uprave Primorsko-goranske Jasmin Brkljača.

Sigurnost je jedan od brendova Hrvatske te jedan od brendova hrvatske policije, rekao je Brkljača i dodao: "Osobito vodimo računa o protočnosti na svim prometnim pravcima, sigurnosti na moru, na državnoj granici, kako bi svim građanima, domaćim i stranim, omogućili ugodan boravak na području ove županije."

Policajci iz Srbije ljeti dolaze u naš kraj već treću godinu. U Rijeci postoji i konzulat no, kako ističe generalni konzul Srbije u Rijeci Momčilo Radivojević, prisutnost policajaca povećava kapacitete i mogućnosti da se najveći broj problema, ako se i dogode, uspješno riješe. "Iskustva su pozitivna i sve je to zalog da se s takvom aktivnošću nastavi", rekao je Radivojević.

Među turistima na hrvatskoj obali sve su brojniji Slovaci. Samo prošle godine bilo ih je 350 tisuća, od čega 57 tisuća u Primorsko-goranskoj županiji. Više od 60 policajaca iz Slovačke dolazilo je ljeti raditi u Hrvatsku. "Imamo jako dobra iskustva s kolegama iz Hrvatske. Nadamo se da će naši policajci biti od koristi i ove sezone, ako naši građani budu imali bilo kakvih problema u Hrvatskoj", rekao je u ime veleposlanstva Republike Slovačke časnik za vezu Marian SlobodnikPoslušajte prilog:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.