Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:29 / 14.03.2017.

Autor: Biserka Belić

Na Viševcu izgrađeno postrojenje za proizvodnju električne energije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon sanacije riječkog odlagališta otpada Viševac, na istoj je lokaciji izgrađeno postrojenje za proizvodnju električne energije iz odlagališnih plinova. Postrojenje će od plinova koji nastaju u procesu prirodne razgradnje otpada proizvoditi više od 6 tisuća MWh struje godišnje.

Nakon Jakuševca, ovo je drugi takav pogon u Hrvatskoj. Vrijednost projekta je oko 10 milijuna kuna, a u sanaciju komunalnog otpada Viševac, koji je zatvoren 2011. godine, uloženo je gotovo 64 milijuna kuna.

U probnom radu je do sada proizvedeno i predano u mrežu HEP-a 900 megavatsati. Sanirano polje odlagališta otpada prekriveno je s 52 plinska bunara, a proces proizvodnje struje iz plina pojašnjava direktorica Komunalnog društva "Čistoća" Jasna Kukuljan: "Plin koji se stvori u procesu razgradnje otpada prikuplja se sa šest plinskih cjevovoda i dovodi se do uređaja za spaljivanje, takozvanih baklji. Električna energija koja se tako proizvede predaje se u distribucijsku mrežu po cijeni od 260 kuna po MWh bez PDV-a."

S proizvodnjom od šest tisuća MWh sati godišnje električnom energijom moći će se opskrbljivati više od 3 tisuće kućanstava, a KD "Čistoća", koje je u pogon uložilo 10 milijuna kuna, prodajući struju HEP-u polako će vratiti investirano, dodaje gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

U danas sanirano odlagalište Viševac gotovo 50 godina odlagao se komunalni otpad, a pretpostavlja se da se trenutačno u vrtači nalazi oko 2 milijuna kubika otpada u čijem se procesu prirodne razgradnje oslobađa plin.

Poslušajte razgovor s direktoricom "Čistoće" Jasnom Kukuljan s kojom je pričala Biserka Belić:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.