Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Zametu: "Rijeka milosti 2" za opremanje Doma za osobe s demencijom

04.02.2020.

14:31

Autor: Neva Funčić

Ulomak plakata (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Ulomak plakata (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Duhovni humanitarni koncert "Rijeka milosti 2" bit će održan u petak 7. veljače, u Centru Zamet u 20 sati. Cijena ulaznica je 50 kuna, a sav prihod je namijenjen opremanju Doma za osobe s demencijom. Jedini takav dom u Hrvatskoj je u prosincu primio prvih pet korisnika.

Prvi i za sada jedini Dom za osobe s demencijom u Hrvatskoj je Riječka nadbiskupija otvorila 19. listopada na Bulevardu, a u prosincu su primili prvih pet korisnika, rekla je ravnateljica Doma s. Mirjam Jerković.

Dom je otvoren u prostoru nekadašnjeg samostana Milosrdnih sestara Svetoga Križa na Sušaku, a predviđeno je da omogući stacionarni smještaj za 18 osoba u srednjem i terminalnom stadiju bolesti, dnevni boravak za 15 do 20 osoba u početnom stadiju bolesti te uslugu savjetovališta i senzorne terapije.

Na koncertu u Centru Zamet, kojeg je bez naknade ustupio Grad Rijeka, u petak će nastupiti Alan Hržica, Amorose, Ivan SelektovićPetar Buljan, sestre PalićVanessa Mioč i Zbor mladih Riječke nadbiskupije. Ulaznice po cijeni od 50 kuna mogu se kupiti u Centru Bulešić ili na dan koncerta na blagajni Centra Zamet.

No, kaže s. Mirjam, osnivač ustanove, Caritas nadbiskupije Rijeka nema dovoljno sredstava za potrebnu opremu, koja po korisniku stoji čak 60 tisuća kuna. To zahtjevaju visoki standardi Europske unije, ali je riječ i o tome da je za brigu o osobama s demencijom potreban namještaj i medicinska oprema visoke kvalitete te dodatne čvrstine, pojasnila je Jerković. 

Uz odaziv donatora, nada se i financijskoj pomoći Vlade RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Upozorava kako se društvo na humani način mora suočiti s rastućim problemom demencije jer se, kako kaže, broj oboljelih udvostručuje svakih dvadeset godina. U Hrvatskoj trenutno ima 90.000 osoba koje boluju od ove bolesti, njih gotovo 4.000 u Primorsko-goranskoj županiji.

Cilj duhovnog koncerta "Rijeka milosti 2" je prikupiti novac za potrebnu opremu za barem jednog oboljelog, što će značiti spas i za njegovu obitelj, rekao je povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije Josip PendePoslušajte najavu koncerta:

Rijeka milosti 2 za Dom za osobe s demencijom, pripremila Neva Funčić

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.