Hrvatski radio

Radio Rijeka

Načelnici i gradonačelnici sa županom o zaštiti okoliša u PGŽ

18.05.2016.

16:36

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U hotelu "Imperial" na Rabu sastali su se gradonačelnici i načelnici općina u Primorsko-goranskoj županiji sa županom i njegovim suradnicima. Razgovarali su u prvome redu o zaštiti okoliša i prirode - posebno važnoj s obzirom na brojna zaštićena područja.

O zaštiti okoliša i prirode u Primorsko-goranskoj županiji nužno je raspravljati jer smo najzaštićeniji u Hrvatskoj: pod zaštitom je 75 posto kopna i 18 posto morskoga područja, kaže župan Zlatko Komadina. Dodaje da je Hrvatska zemlja s najviše zaštićenih područja u Europi. Stoga je tematski susret s čelnicima općina i gradova za glavnu temu imao raspravu o donošenju strateških procjena utjecaja na okoliš.

Zbog kraškoga područja, na kojem je najviše biljnih i životinjskih vrsta, nužno je prije investicijskih zahvata utvrditi treba li procjena utjecaja na okoliš. Uvijek treba napraviti balans između koristi za zajednicu i štete za okoliš, rekao je Komadina. Na rapskom susretu utvrđeno je da je nužan sastanak s predstavnicima resornog ministarstva, a možda čak i tematska sjednica Županijske skupštine.

Ovakvi susreti čelnika župana s načelnicima općina i gradonačelnicima, neovisno o političkim opcijama, već su postali tradicionalan način rada i ponašanja. Po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj, napominje Komadina. Poslušajte njegovu izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.