Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom: život bez barijera

05.05.2016.

15:59

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježava se 5. svibnja, a u Hrvatskoj se obilježava od 2001. godine. U našoj zemlji ima više od 3 posto stanovništva ili oko 140 tisuća osoba, a obilježavanju njihovog dana pridružila se i riječka udruga na štandu na Korzu.

Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe, uza sva dugogodišnja nastojanja Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize te udruga članica, u široj javnosti još uvijek nisu dovoljno prepoznati. "Društvo ide, ali sporo, dostići ćemo naš cilj. Mislim da bismo trebali vidljivost nas kao osoba s invaliditetom i mislim da mi kao osobe nismo društveni. Ima nas, ali ne dovoljno", rekao je podpredsjednika riječke Udruge Danijel Drača.

Problema s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju svakodnevno ima mnogo. "Ono što trebamo činiti i dalje je skidati barijere na pločnicima, u zgradama, kao što smo i dosad. Naravno, ima tu još i javnih zgrada, a i privatnih pogotovo. Da se povećava svijest, kako građana tako i samih kao osoba s invaliditetom da mogu sami nešto učiniti", ističe pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.