Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nacionalni park Risnjak ususret rođendanu: obnova infrastrukture

02.04.2023.

12:38

Autor: Nenad Lučić

Ovako bi trebao izgledati obnovljeni, trenutno u ruševnom stanju, planinarski dom na Snježniku

Ovako bi trebao izgledati obnovljeni, trenutno u ruševnom stanju, planinarski dom na Snježniku

Foto: - / NP Risnjak

Nacionalni park Risnjak će sredinom rujna obilježiti 70. obljetnicu proglašenja tog planinskog masiva u Gorskom kotaru zaštićenim područjem. U javnoj ustanovi očekuju da će im se do rujanske proslave ispuniti neke velike rođendanske želje. One su vezane uz pokretanje velikih obnoviteljskih projekata na dva planinarska doma te drugim dijelovima izletničke infrastrukture.

Galerija
Projektna vizija izgleda doma na Risnjaku nakon obnove, Foto: -/NP Risnjak
Na mjestu stradalog mosta do izvora Kupe, gradnja novog bit će prilagođena klimatskim promjenama, Foto: -/NP RisnjakPreklani otvoreni volonterski centar željno iščekuje goste, jer su potrebe Risnjaka za volonterima velike, Foto: Nenad Lučić/Radio RijekaNovouređeni objekt za volonterski program izrade šindre, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Dom ispod planinskog vrha Risnjaka, nakon trideset godina, treba sanirati, a onaj ruševni na Snježniku se već dugo ne koristi, no projektna je dokumentacija za oba objekta dovršena, kaže ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Mario Antolić


Procijenjena vrijednost zahvata na domovima kreće se oko tri milijuna eura. Projekti obnove su prijavljeni i nadaju se njihovom prihvaćanju, pa Antolić očekuje da će već ove godine početi radove na Risnjaku i Snježniku.


Iste su želje vezane i uz obnovu pješačkog mosta prema izvoru rijeke Kupe, uništenog tijekom prošlogodišnjih bujica. Trenutačno je aktualno projektiranje građevine otporne na posljedice klimatskih promjena. To znači da će most biti otprilike metar viši od prethodnog, a na njemu su predviđena i dodatna konstrukcijska pojačanja. Bit će i na malo drugačijoj lokaciji nego stari, ali se izgledom neće bitnije razlikovati od starog mosta.


Ove sezone noviteti će biti vidljivi i u radu preklani otvorenog volonterskog centra, gdje se posebno želi njegovati način izrade šindre, tradicijskog drvenog pokrova goranskih kuća.


"Uredili smo novu šindrašnicu... u ovom trenutku smo otvoreni za taj i druge oblike volonterske suradnje i pomoći pri održavanju infrastrukture, košnji livada u radova na našim objektima. Obim poslova je velik i pomoć volontera će svakako biti dobrodošla", zaključuje Antolić.


Ukratko, rođendanskih želja vezanih uz veliku obljetnicu Nacionalnog parka Risnjak je mnogo, a njihovo ispunjavanje u znatnoj mjeri ovisi o ishodu natječaja i nastojanju da se neke administrativne procedure pri pokretanju obnoviteljskih projekata maksimalno skrate. Poslušajte:

O NP Risnjak uoči obljetnice

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.