Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nacionalni stožer prati situaciju s virusom u Italiji; spremne nove mjere

08.03.2020.

16:14

Autor: HRT, Hina

Prva crta obrane: pranje ruku i izbjegavanje gužvi (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

Prva crta obrane: pranje ruku i izbjegavanje gužvi (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

Foto: - / -

Hrvatska granična policija kao i ostale službe pojačano prate situaciju s koronavirusom u Italiji, te smo spremni uvesti nove mjere ako razvoj situacije to bude zahtijevao, rekao je u nedjelju predsjednik Nacionalnog stožer civilne zaštite Davor Božinović.

U Hrvatskoj je i dalje 12 oboljelih osoba, novih slučajeva nema, svi su stabilno, a iz bolnica će biti otpušteni kada testovi pokažu da su negativni na koronavirus, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je u Hrvatskoj trenutno 4.278 osoba obuhvaćeno epidemiološkim mjerama. "Dosad je učinjeno 327 testiranja, samo je jedno testiranje u najavi što također ukazuje na relativno mirnu epidemiološku sliku. Broj oboljelih u okruženju raste, na sreću u ovom trenutku u Hrvatskoj ne. Budno pratimo situaciju, sve naše službe su maksimalno pripremljene i imamo spremne daljnje mjere koje ćemo uvesti u slučaju da to bude potrebno", kazao je Beroš.

Dodao je kako se te mjere odnose na postupanje na državnoj granici te na javna okupljanja. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako su svi hospitalizirani u Zagrebu, Varaždinu i Rijeci stabilno te ponovila važnost da rizične skupine izbjegavaju velike skupove, a posebno starije osobe s kroničnim bolestima.

Najavila je i kako će hrvatski bolesnici vjerojatno ući u kliničku studiju za novi lijek koji je u svijetu pokazao dobre rezultate u liječenju koronavirusa. Taj je lijek ispitan kod bolesnika koji se liječe od ebole dok je za koronu još je u ispitivanju, a rezultati studije bit će objavljeni krajem travnja, kazala je. 

Član posade manjeg kruzera, koji je zbog sumnje na korona virus od petka bio u izolaciji u riječkoj bolnici, nije zaražen korona virusom te je otpušten iz riječke bolnice i vratio se na brod usidren u Malom Lošinju. Potvrdio je to u subotu uvečer za Hinu načelnik Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić, kazavši da će svih 19 članova posade manjeg kruzera, koji je od četvrtka u Malom Lošinju, biti pod 14-dnevnim nadzorom epidemiologa.

Član posade, koji je bio hospitaliziran, ima blaže simptome prehlade, pa je preventivno bio izoliran, kao i ostalih 18 članova posade koji su od petka u karanteni na brodu. O trajanju karantene odlučit će mjerodavni epidemiolog, kazao je Marko Boras Mandić. 

Manji putnički brod za kružna putovanja uplovio je u četvrtak u malološinjsko brodogradilište na remont, a putnici su prethodno, njih 40-ak, iskrcani u Trstu. Riječ je o uglavnom o državljanima SAD-a, koji su se preko Italije, zatim ljubljanske zračne luke vratili u SAD.

Situaciju u Hrvatskoj u nedjelju je pratila Snježana Kralj, poslušajte prilog:

Ohrabrujuće činjenice, pripremila Snježana Kralj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.