Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nadbiskup Devčić: Izgrađujmo grad kao luku različitosti i zajedništva

20.12.2016.

14:31

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Božićna poruka i čestitka riječkoga nadbiskupa Ivana Devčića predstavljena je danas u franjevačkome samostanu na Trsatu. Najavljen je i svečani koncert "Božić je judi" što će se i ove godine 26. prosinca održati u riječkoj katedrali Svetoga Vida.

Koncert Božić je judi, koji 23. put organiziraju Hrvatska glazbena unija Primorsko-goranske županije i Radio Rijeka, drugi je najstariji božićni koncert u Hrvatskoj. I ove godine okuplja poznate glazbenike našega kraja, ali i mlade, pa tako dolaze pjevači iz Osnovne škole Lovran. Cilj je uključiti ih u tradiciju božićnih napjeva, a ona je u Hrvatskoj izuzetno bogata, istaknula je umjetnička dirktorica koncerta Tatjana Bon.

Pjesmarica božićnih pjesama izišla je još 1730. godine. Upravo tradicija i baština, obogaćene novim sadržajima, trebaju biti važan dio predstavljanja Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020., naglasio je nabiskup Ivan Devčić u posebnoj poruci podsjećajući na slogan Luka različitosti. "I u tom smislu pozvani smo izgrađivati svoj grad kao luku različitosti i luku zajedništva. Zajedništvo u različitosti i različitost u zajedništvu", citirala je iz nadbiskupove poruke glasnogovornica Helena Anušić.

U božićnoj čestitci Devčić poziva na nalaženje vlastitoga mira iako živimo u vremenu zabrinutosti te, uz ostalo, kaže: "Mir koji nam Krist daje naša je nasušna potreba, koji ne može zamijeniti nikakav privid mira što nam ga neprestano nudi ovaj svijet. Kristov mir neodvojiv je od njegove ljubavi prema svakome čovjeku. Neka vam je sretan i radostan Božić i svakim dobrom ispunjena nova godina." Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.