Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nadbiskup Devčić: Ne zaboravimo one koji su zbog posla napustili ognjišta!

25.12.2018.

13:28

Autor: Hina / Vladimir Jurić

Nadbiskup Devčić predvodio je misu u katedrali sv. Vida (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Nadbiskup Devčić predvodio je misu u katedrali sv. Vida (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Riječki nadbiskup msgr. dr. Ivan Devčić u riječkoj je prvostolnici sv. Vida na božićno jutro predvodio svečanu misu. Među brojnim vjernicima, svetoj misi je nazočio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Nadbiskup Ivan Devčić pozvao je da u ovo blagdansko vrijeme ne zaboravimo na potrebite i one koji su zbog posla morali napustiti zemlju i svoja ognjišta.

Kazao je i kako bi se vjernici morali dobro upitati "čemu se danas raduju", i je li uzrok božićne radosti uistinu rođenje Isusa Krista ili se ta radost jedva razlikuje od radosti kojoj su uzrok zemaljski motivi. Ako bi to bilo tako, onda se naša božićna radost ne bi ni po čemu razlikovala od radosti koju nam pružaju zemaljske stvari i zemaljski užici, zaključio je.

Devčić je istaknuo da je svako rođenje uzrok velike radosti jer u trajnoj borbi između života i smrti najavljuje konačnu pobjedu života. No, dok "obično ljudsko rađanje" to samo najavljuje, tek rođenjem Isusa Krista započinje davno najavljivani i očekivani okršaj iz kojeg će život izaći kao apsolutni pobjednik, dodao je.

"Kada se Kristu radujemo, tada i svaka naša ljudska radost zadobiva svoju iskonsku ljepotu i čistoću jer proizlazi iz srca očišćenog Kristovom milošću. Radi toga ne dopustimo da nam Božić postane povodom za čisto svjetovno slavlje i radovanje u kojemu nema ni traga ni spomena izvornog povoda za taj blagdan, a to je rođenje božanskog Spasitelja Isusa Krista", poručio je riječki nadbiskup Devčić.

Podsjetio je da svaki čovjek ima odabir između prihvaćanja ili odbijanja Isusa, otvoriti vrata ili se oglušiti na njegovo kucanje u strahu da ne bi poremetio svoj ustaljen život. Zbog toga se danas, dok slavimo Božić, moramo iskreno zapitati - čujemo li Isusovo kucanje na vrata svog srca i jesmo li mu ih otvorili, kazao je nadbiskup Ivan Devčić u božićnoj propovijedi u riječkoj katedrali. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.