Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nadzor nad pogonima Dine preuzima Ministarstvo zaštite okoliša

29.10.2015.

18:05

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stečajna upraviteljica Dina Petrokemije Marija Ružić izjavila je danas da je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode dobila informaciju kako će nadzor nad pogonima Dine od 1. studenoga preuzeti to ministarstvo.

I zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić potvrdio je danas da je resorno ministarstvo izdalo uvjerenje po kojem će od 1. studenoga preuzeti troškove pojačanog vatrogasnog nadzora i zaštitarske tvtke u Dina Petrokemiji. Odgovarajući na vijećničko pitanje na sjednici Županijske skupštine, Boras Mandić je ocijenio da nadzor ne rješava i problem zbrinjavanja opasnog otpada, ali da postoje jamstva da će resorno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preuzeti obvezu njegova zbrinjavanja.

Ministarstvo će angažirati zaštitarsku tvrtku te putem vatrogasne zajednice financirati rad trinaest vatrogasaca. Stečajna upraviteljica rekla je za Hinu da očekuje i pisanu odluku o tome, podsjetivši da su ostvareni svi uvjeti da država preuzme financiranje čuvanja pogona Dine, u kojima se nalaze velike količine kemikalija, tj. opasnog otpada.

Naime, skupština vjerovnika odlučila je početkom listopada o gašenju djelatnosti u Dini, a ta je odluka proslijeđena svim mjerodavnim tijelima te su nastali uvjeti u kojima država može preuzeti skrb o čuvanju opasnog otpada, kazala je Marija Ružić, dodavši da se još čeka da se vjerovnici izjasne o tome hoće li se stečajni postupak nastaviti ili obustaviti.

Stečajna upraviteljica je početkom listopada, nakon što je u lipnju pokrenut stečaj Dina Petrokemije, prijavila stečajnom sucu nedostatnost stečajne mase za namirenje dospjelih i predvidivih obveza Dina Petrokemije, pozvala je vjerovnike da daju svoje mišljenje o toj prijavi te je Trgovačkom sudu u Rijeci uputila zahtjev za obustavu stečajnog postupka. Nekoliko dana kasnije, na prvom ročištu priznate su ukupne tražbine vjerovnika od 2,5 milijarde kuna, utvrđeno je da je sva imovina, procijenjena na 462,6 milijuna kuna, pod hipotekom te da razlučni vjerovnici potražuju 670 milijuna kuna. 

Procijenjeno je da su za troškove stečaja potrebna oko 24 milijuna kuna, od čega za zbrinjavanje kemikalija oko 11 milijuna kuna.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode izvijestili su sredinom listopada da je u svim dosadašnjim inspekcijskim nadzorima utvrđeno da u Dini, sve dok se opasne kemikalije propisno nadziru i skladište, nema opasnosti za život i zdravlje ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.