Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nadzorni odbor 3. maja - bez izjava poslije sjednice

25.03.2022.

16:00

Autor: Vladimir Jurić, Neva Funčić

Skup radnika nakon dvije godine pandemijske pauze: plaće moraju rasti!

Skup radnika nakon dvije godine pandemijske pauze: plaće moraju rasti!

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Završila je sjednica Nadzornog odbora 3. maja na kojoj se raspravljalo o poslovanju brodogradilišta, ali i neisplaćenoj plaći radnicima za veljaču. Nadzorni odbor, na čelu s predsjednikom Jurajom Šoljićem, odbio je dati bilo kakvu informaciju o zaključcima, pa javnost ostaje bez informacija o stanju u riječkom brodogradilištu.


Radnicima 3. maja još nije isplaćena plaća za veljaču. Predstavnici sindikata pokrenuli su postupak mirenja, a prema informacijama uprave riječkog brodogradilišta, novac bi trebao biti uplaćen slijedećeg tjedna, nakon odobrenja kredita od 90 milijuna kuna za koji je Vlada odobrila državna jamstva. 


Očekuje se da bi plaće na tekućim računima radnika, njih oko 790, trebale biti u zadnjim danima ožujka. Postupak mirenja se nastavlja, a novi bi sastanak trebao biti održan u utorak 29. ožujka.


Predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić najavio je da će teme izvanrednog sastanka Nadzornog odbora u petak biti poslovanje brodogradilišta s osvrtom na gubitak na poslijednjoj gradnji tankera Santiago te plan za ovu godinu. Uprava brodogradilišta je nakon sklapanja ugovora s kanadskim brodovlasnikom Algoma u siječnju zatražila državna jamstva za tu gradnju, no još nema odgovora Ministarstva. Što će 3. maj raditi ako ne dobije ta jamstva?


Na sjednici je trebao biti razmotren i prijedlog izmjene i dopune Statuta brodogradilišta, kako bi se uprava društva osnažila novim članovima, uz sadašnjeg predsjednika uprave Edija Kučana. Kako izjave poslije sjednice u petak nije bilo, tako možemo samo čuti Šoljićevu najavu tog skupa: 

Šoljić uoči sjednice Nadzornog odbora nakon koje nije bilo izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.