Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nafta i plin u Jadranu: gospodarstvo i/ili zaštita okoliša?

18.02.2015.

10:43

Autor: Saša Vuksan / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekte energetske učinkovitosti u turističkom sektoru podržat će i Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a najavili su i moguće sufinanciranje kupnje energetski učinkovite bijele tehnike.

600 milijuna kuna predviđeno je za projekte energetske učinkovitosti što su predstavljeni u Rijeci. Moguća je takva potpora u turističkom sektoru, predviđeno je subvencioniranje obnove deset tisuća kuća, a višestambenim zgradama ove godine namijenjeno je 100 milijuna kuna. 

U ponedjeljak je završena javna rasprava o strateškoj studiji i okvirnom planu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, nafte i plina, na Jadranu koju je provodilo Ministarstvo gospodarstva i Agencija za ugljikovodike. No, riječ je ponajprije o sigurnosti i zaštiti Jadrana, dakle o zaštiti okoliša, što su pokazale i broje burne reakcije ekoloških udruga, ali i mišljenja stručnjaka. 

Kad je već bio u Rijeci, ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića pitali smo i koliko je njegovo ministarstvo uključeno u javnu raspravu o  strateškoj studiji i okvirnom planu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, čitaj nafte i plina, na Jadranu. 

Poslušajte izjavu ministra Zmajlovića o tome kad ćemo uz povoljnije uvjete kupovati energetski učinkovitu bijelu tehniku te razgovor u kojem ga je Saša Vuksan pitao gdje je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u priči o istraživanju nafte i plina na Jadranu, što je s Plominom C, a što s kvotama za obnovljive izvore energije: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.