Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nafta iz Siska sutra putuje prema Rijeci? Radnici spremni za blokadu pruge

14.01.2017.

15:02

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi Stožera za obranu Rafinerije nafte u Sisku i očuvanje radnih mjesta spremni su blokadom željezničke pruge na izlazu iz Rafinerije spriječiti odvoz sirove nafte iz rafinerijskih spremnika na preradu u Rijeku. Odvoz je prema ranijim najavama iz uprave Ine predviđen za nedjelju 15. siječnja.

"Mi se nalazimo u stalnoj pripravnosti i tako smo organizirani da nadziremo punilište cisterni", kaže glasnogovornik Stožera Predrag Sekulić. "Čekamo da na punilište dođe nalog za utovar, koji još nije stigao, što bi nam bio signal da blokiramo prugu, na izlazu iz Rafinerije kod Crnca. Spremnost da nam se priključe u akciji najavili su mnogi radnici Rafinerije, sindikati i braniteljske udruge", govori Sekulić.

Radnici su organizirali logistiku, šatore, grijanje, prehranu i drugo, tako da u blokadi pruge  mogu provesti vremena koliko god bude potrebno. Već dva mjeseca, kažu u Stožeru, u Sisak se dopremaju željezničke cisterne, koje se nalaze na industrijskim kolosjecima u Capragu i povrermeno se koriste za druge potrebe.

U željezničkoj kompoziciji može biti najviše 28 cisterni, što znači da bi se u jednom navratu iz Siska moglo odvesti 1400 tona nafte, koja bi se inače trebala preraditi u Sisku. Članovi Stožera napominju da eventualna blokada odvoza nafte iz Rafinerije nafte u Sisku neće ometati ostali željeznički i cestovni promet.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.