Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nagrada HND-a emisiji Radio Rijeke "Tko je ovdje lud?" i Albertu Petroviću

03.05.2017.

13:49

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najzapaženije radijsko ostvarenje u Hrvatskoj prošle godine je emisija Radio Rijeke "Tko je ovdje lud?", odlučilo je Hrvatsko novinarsko društvo. Emisijom se želi skinuti društvena stigma s psihički oboljelih osoba.

U Novinarskom domu u Zagrebu autoru emisije Albertu Petroviću, novinaru i glazbenom uredniku Radio Rijeke, uručena je nagrada "Marija Jurić Zagorka" za radijsko novinarstvo. Projekt "Tko je ovdje lud?" Radio Rijeka realizira u suradnji s korisnicima Doma za odrasle osobe Turnić. Pod vodstvom terapeutkinje Alenke Butigan i novinara Radio Rijeke Alberta Petrovića, pripremaju emisiju koja se sastoji od  prigodnih razgovora, dijelova iz domskog cabaret-programa i poezije. 

"U jednoobraznoj slici radiodifuzije emisija ''Tko je ovdje lud' izdvaja se specifičnom autentičnošću i jedinstvenim razumijevanjem radija kao alata za društvenu afirmaciju i javnu senzibilizaciju", piše između ostaloga u obrazloženju dodjele nagrade.

Nagradu "Otokar Keršovani" za životno djelo, HND je povodom današnjeg dana slobode medija dodijelio Jasni Babić, a za novinara godine izabran je Zoran Šprajc.

Posebno mjesto u emisiji zauzima projekt "Živa knjiga", u kojem korisnici Doma pričaju svoje gorke i često potresne životne priče, s osvrtom na boravak u Domu, oporavak i resocijalizaciju. Cilj projekta je doprinijeti skidanju stigme s psihički oboljelih osoba i njihovo uključenje u normalan život, a emisija, garnirana glazbom i šalama, svojevrstan je kolaž suza, smijeha, romantike i informacija o aktualnim zbivanjima.

Emisija „Tko je ovdje lud?“ emitira se u programu Radio Rijeke jednom mjesečno od listopada 2016., ponedjeljkom od 21:30 sati,  a u njezinoj realizaciji, uz korisnike Doma za odrasle osobe Turnić u Rijeci, uz autora emisije sudjeluju snimatelji Radio Rijeke Vjekoslav Tićak i Marko Paripović te montažeri Nikolina Deranja i Anito JelovićNovčani dio nagrade kolega Albert Petrović ustupio je korisnicima Doma za starije osobe Turnić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.