Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nagrade filmašima riječke OŠ Centar i Fužina

08.10.2016.

14:12

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na 54. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece drugu nagradu stručnog žirija u kategoriji dokumentarnog filma dobili su filmaši riječke osnovne škole Centra za film "Hartera u dječjim očima", a treću nagradu Družina Kreše Golika iz Fužina za film "Udomi, spasi život".

Iz ocjene "Hartera u dječjim očima: "Film se odlikuje inovativnim pristupom koji se ne viđa često u dječjem dokumentarnom stvaralaštvu. Neočekivano, kroz slijed performansa priča o uništenoj riječkoj tvornici papira kao simbolu propadanja industrije u cijeloj regiji."

Stručni i dječji žiri ocjenjivali su trodnevni program Revije što su ga organizirali Hrvatski filmski savez i Udruga DokuMa u Makarskoj, a filmovi su bili podijeljeni u kategorije dokumentarnog, animiranog, igranog filma, televizijske reportaže te slobodnog stila. 

Iz ocjene "Udomi, spasi život": "Odluka da se život posveti brizi za napuštene i bolesne životinje osvaja svačije simpatije, a ovaj film je to prikazao na upečatljiv način, kao da nas tjera da razmislimo o tome kako kao ljudi trebamo tretirati ne samo životinje nego i druge ljude."

54. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece završila je danas, a filmaši koje je nagradio stručni ocjenjivački suda iduće godine će sudjelovati na Radionicama za djecu i mlade u Kraljevici.

Stručni ocjenjivački sud činili su animatorica Petra Zlonoga, savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego, direktor fotografije Boris Poljak, producentica Jacqueline Cosgrove i redateljica Kristina Kumrić.

Prvu nagradu dodijelili su dokumentarnom filmu "Jorum" Filmskih vitezova OŠ Grigora Viteza iz Zagreba, animiranom filmu "Kesteni" FKVK Zaprešić, TV reportaži "Opet taj Fejs..." Filmske grupe OŠ Jurja Šižgorića iz Šibenika, igranom filmu "Zadaćaaa" Filmske skupine OŠ Skakavac i u kategoriji slobodnog stila filmu "Svako jutro" FKVK Zaprešić. Pregled svih nagrađenih provjerite u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.