Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nagrađen film "Az, Branko pridivkom Fučić" Riječanina Bernardina Modrića

09.11.2016.

14:48

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najbolji na Međunarodnom festivalu arheološkog filma održanom u Splitu, prema glasovima publike i žirija, domaći je film redatelja Riječanina Bernardina Modrića "Az, Branko pridivkom Fučić", koji se bavi hrvatskim istraživačem glagoljice i fresko slikarstva.

Na festivalu je bilo prikazano ukupno 11 filmova iz sedam zemalja. Drugo mjesto dobio je njemački film "Ukradeni ratnici" s temom krađe antikviteta iz Kambodže koji su završili u prodajnom katalogu Sotheby. Treće mjesto dobio je turski film "Velika slagalica" koji priča o najdužem filozofskom natpisu antičkog svijeta, dugom čak 80 metara, a koji izlaže osnovne teze Diogenovog epikurejstva u filmu.

Na festivalu su uz Hrvatsku sudjelovali dokumentarni filmovi arheološke tematike iz Slovenije, Italije, Francuske, Turske, Njemačke i Španjolske. Ukupno su prikazana tri domaća filma, te strani filmovi koji su do sada na međunarodnim festivalima osvojili 17 nagrada. Hrvatsku je u koprodukciji sa Slovenijom predstavljao film "Claustra" koji istražuje značajan, a slabo poznat rimski graditeljski pothvat, pandan britanskom Hadrijanovom zidu koji se proteže kroz Hrvatsku i Sloveniju. Druga hrvatska premijera je bio film "Blago iz potonulog broda" koji govori o poznatom brodolomu kod otočića Gnalića iz 1583., najbogatijem jadranskom podmorskom nalazištu.

Dokumentarni film "AZ, Branko pridivkom Fučić" u trajanju od 38 minuta poetska je priča o najuglednijem hrvatskom istraživaču glagoljice i freskoslikarstva čija je djelatnost obilježila povijest umjetnosti naših krajeva druge polovice prošloga stoljeća. Fučić je znanstvenik koji je jednostavno, zanimljivo, slikovito i nadahnuto približio davne ljude, događaje i davno vrijeme. Njegova istraživanja Bašćanske ploče, Istre i Kvarnera spadaju u vrh znanstvenog istraživanja na području povijesti umjetnosti. Film "Az, Branko pridivkom Fučić" dočarava njegov svijet mističnih priča i prizora sačuvanih na zidovima crkava, kamenitim putovima, uličicama istarskih, krčkih i primorskih gradića, seoskim grobljima. Branko Fučić bio je i dugogodišnji suradnik Radio Rijeke, autor vrlo slušane emisije "Terra inkognita".

S nagrađenim redateljem Bernardinom Modrićem, o filmu i festivalu arheološkog filma, razgovarala je Antonela Galić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.