Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nagrađeni najbolji volonteri Liburnije

07.12.2021.

14:19

Autor: Neva Funčić

Nagrađeni najbolji volonteri Liburnije

Nagrađeni najbolji volonteri Liburnije

Foto: - / Udruga Žmergo

Ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer u Opatiji uručene su nagrade najboljim volonterima Liburnije. Tu je titulu ponijelo dvanaest volontera u isto toliko kategorija. U povodu Međunarodnog dana volontera drugu godinu za redom priznanja najzaslužnijima za doprinos zajednici dodjeljuju Udruga Žmergo, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija i Udruga za razvoj kulture mladih Kulturni front.

Međunarodni dan volontera obilježava se od 1985. godine, kako bi se dala pozornost velikodušnim djelima, vremenu, trudu, vještinama i znanjima koje volonterke i volonteri ulažu u razvoj zajednice, pokreću pozitivne promjene i čine svijet boljim mjestom za život. Natječaj za najvolontere Liburnije "VoLi" bio je raspisan u dvanaest kategorija, a žiri su činili predstavnici Primorsko-goranske županije, liburnijskih gradova i općina Opatija, Lovran, Mošćenička draga i Matulji, stručnjaka u području društvenih znanosti i organizatora natječaja.


Dobitnik nagrade za Životno volontersko djelo je Boris Petrić iz Planinarskog društva Opatija, koji kao istinski zaljubljenik u planinarenje "zarazno širi planinarsku pozitivu". Titula Volonterke Liburnije za 2021. pripala je Vesni Matetić iz Gradskog društva Crvenog križa Opatija koja se volonterski angažirala najviše u dvije izvanredne krizne situacije, nakon potresa na Banovini i u pandemiji virusa COVID-19. Vesni Matetić je pripala i titula Volonterke Matulja zbog uključivanja novih volontera u toj općini, a proglašena je i najboljom volonterkom 3. životne dobi.


Nagradu Volontera Opatije osvojio je mladi Kristian Tončinić, kao volonter Gradskog društva Crvenog križa Opatija za doprinose zajednici kroz humanitarni rad i darivanje krvi. Irena Mišćenić također je volonterka Crvenog križa Opatija, a pobijedila je u kategoriji Volonterke Lovrana.


Mladi Leon Sušanj je najbolji u kategoriji Mladi volonter za doprinos u radu Planinarskog društva Opatija, a Udruga Dragodid odnosi titulu Volonterske organizacije zbog doprinosa uvrštavanju vještine suhozidanja u popis nematerijalne zaštite Republike Hrvatske i Unescov popis nematerijalne baštine.


Pobjednik u kategoriji najbolje Fotografije volonterske akcije je Milivoj Filipović iz Planinarskog društva Opatija, koji je snimio postavljanje žiga na planinarskom putu Vrata Plašćenica. Najvolonterka u gostima je Mirela Pašić, višegodišnja je koordinatorica volontera Liburnija film festivala.

Nadamo se da će njihove priče inspirirati nove volontere, poručila je članica žirija, Helena Traub iz Udruge Žmergo

Udruga Liburnija film festival ima najbolji Volonterski program koji privlači mlade volontere, a Planinarsko društvo Opatija dobilo je nagradu za Volontersku akciju i to za 38 akcija uređenja planinarske signalizacije na putovima, stazama i šetnicama liburnijskog zaleđa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.