Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:39 / 23.10.2021.

Autor: HRT - Radio Rijeka

Najavljen bogat program 26. Revije lutkarskih kazališta

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

26. Revija lutkarskih kazališta održat će se od 2. do 11. studenog, a publika će imati prilike pogledati 12 lutkarskih predstava. Program će se odvijati na tri lokacije: u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i u Dječjoj kući.

Ovogodišnji program najavili su ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić i stručna suradnica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Vedrana Balen Spinčić.

Ove godine po prvi puta u Rijeku stiže Teatar mladih iz Skopja, a sa svojim predstavama stižu i Lutkovno gledališće Maribor i Dječje pozorište Kragujevac, rekla je Lupi Alvir i dodala kako će svečano otvorenje Revije biti u HKD-u na Sušaku, 3. studenog u 19 i 30 s predstavom "Caffe kraljevstvo" Kazališta lutaka Zadar.

Uz predstave, na ovogodišnjoj Reviji bit će i nekoliko popratnih programa koje je predstavila Vedrana Balen Spinčić: "U suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u prostoru Dječje kuće bit će postavljena diplomska izložba Ivane Barić „Pčelice“. Ona će također voditi i obiteljsku radionicu izrade štapnih lutaka "Pčelice zujalice". Pripremili smo i dvodnevnu radionicu poticanja čitanja „Od slova do smisla: Sretna slova“ koju ću ja voditi zajedno s našim glumcem lutkarom Zlatkom Vicićem, a cilj radionice je poticanje djece na čitanje. Također, bit će održana i prezentacija istraživačko-radioničkog projekta „To Go or Not to Go“ kojeg naše kazalište provodi u suradnji s Dječjim kućama Annantalo Art Centre Helsinki iz Finske i španjolskim LaSala Cultural Centre Sabadell. Riječ je o projektu koji želi dokučiti zašto djeca u višim razredima osnovne škole nerado posjećuju lutkarsko kazalište". 

Teme koje će se ove godine kroz predstave obrađivati su odrastanje, bliskost, snaga zajedništva, nježnost, neobična prijateljstva i mnoge druge.

Pretprodaja ulaznica za Reviju lutkarskih kazališta već je započela i do 24. listopada cijena ulaznice za predstave iznosi 30 kuna. Od ponedjeljka, 25. listopada bit će moguće i rezervirati ulaznice, a tada će ulaznice u prodaji biti po redovnoj cijeni od 30 kuna.

Ulaznice je moguće rezervirati putem mail adrese blagajna.gklri@gmail.com, dok se ulaznice osim na blagajni kazališta ili sat vremena prije početka izvedbe na mjestu održavanja predstave mogu kupiti i na www.mojekarte.hr.

Sve dodatne informacije o 26. Reviji lutkarskih kazališta možete potražiti na web stranici Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.