Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najavljen je 18. Liburnia Film Festival

25.07.2020.

12:32

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Liburnia Film Festival

Foto: Liburnia Film Festival

Foto: - / -

Na održanoj konferenciji za medije najavljen je program 18. Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, što će se na maloj Ljetnoj pozornici i u Vili Antonio u Opatiji održati od 23. do 28. kolovoza 2020.

Ovogodišnje festivalsko izdanje donosi 22 hrvatska dokumentarna filma u konkurenciji za nagrade publike i žirija, od čega 10 premijernih naslova, međunarodni dokumentarni program "Stanje pripravnosti", edukativne sadržaje za male i velike te razgovore o filmovima i s autorima filmova.
 
"To nas veseli jer dokazuje motivatorsku ulogu Liburnia Film Festivala – autori i autorice ovih prostora u sve većoj mjeri snimaju dokumentarne filmove, ili ih se lakše odvaže poslati na festival i prikazati pred većom publikom, a i jedno i drugo je dobro", rekla je Jelena Androić.
 
Direktor i selektor festivala Oliver Sertić u konkurenciju je odabrao popriličan broj filmova mlađih autorica i autora, koji često "klize" prema eksperimentalnom filmu i filmskom eseju, a na "malu Ljetnu" se, na radost festivala, vraćaju i LFF-ovoj publici poznate autorice i autore, od kojih neki i višestruki laureati, kao što su Goran DevićTomislav ŽajaJadran BobanRenata Poljak ili David Lušičić.
 
Najveća je ovogodišnja novost spoj Liburnia Film Festivala s programom Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture i poseban međunarodni program naslovljen Stanje pripravnosti, koji uključuje šest međunarodnih dokumentarnih filmova.
 
Riječ je o vrsnim dokumentarističkim ostvarenjima koja bilježe ekstreme naše političke sadašnjosti, neovisno događaju li se oni u "starim" demokracijama, Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, ili na "problematičnom istoku", u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj. 
 
"Program, kao i njegov naziv, inspirirani su činjenicom da 30 godina nakon nominalnog završetka Hladnog rata i simboličkog rušenja Berlinskog zida Europa (i svijet) stoje u stanju pripravnosti za potencijalni novi rat, bilo da ga definiramo kao politički, socijalni, ekonomski ili uistinu oružani sukob širih razmjera. Dio je programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 -EPK", kazao je Bernard Koludrović iz RIJEKE 2020.
 
Stanje pripravnosti će, osim razgovora s redateljima, uživo ili video pozivom, uključivati i masterclass predavanje te okrugli stol o tipskim nacionalizmima i pokretima koji za cilj imaju urušavanje pluralizma i temeljnih civilizacijskih vrijednosti. 
 
Na tragu teme filmskog programa Stanje pripravnosti te reflektirajući prekinutost i neizvjesnost 2020. godine, nalazi se i ovogodišnji LFF-ov vizual, čiji je autor Bernard Blašković iz Studija Pixel, koji na pola ispresijeca crna boja koja nečitkim i prekinutim čini i samo ime festivala. Vizual je obrazložio Ivan Lucić iz produkcijskog tima, kazavši da on korespondira s političkim crnilom koji zahvaća Europu, krizom EU, raskidom sa životom kakav poznajemo uzrokovanim koronavirusnom pandemijom, te općom neizvjesnošću.
 
Da budućnost ipak nije u potpunosti neizvjesna pojasnio je Borko Novitović koji je najavio LFF-ove radionice u izvedbi partnera festivala, Prvi put snimam u produkciji Filmaktiva za filmske entuzijaste i početnike koja prijave otvara već 27.7., Filmska početnica u produkciji partnera festivala Restarta, te tradicionalna Pića s autorima, Q&A razgovore s gostima festivala svakog popodneva.
 
Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, RIJEKA 2020, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije i drugi podupiratelji. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada "Kultura nova".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.