Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najavljen sindikalni prosvjed protiv založbe dionica crikveničkog "Jadrana"

23.08.2016.

14:48

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hoće li Vlada na telefonskoj sjednici donijeti odluku o založbi dionica hotelske tvrtke "Jadran" iz Crikvenice kako bi osigurala kredit HBOR-a namijenjen podmirenju popriličnih dugova kutinske "Petrokemije"? To je pitanje u Crikvenici, ali i u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, podiglo puno bure.

Prijedlog je to tehničkoga ministra gospodarstva Tomislava Panenića, i svakako ide u red zanimljivijih i pomalo čudnih, ali u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije - tvrdi Bruno Bulić - nije ništa novo:

"Svake četiri godine Kutina je predmet predizbornih borbi. Vidljivo je da je to svađa unutar Vlade, između Mosta i HDZ-a. Znam da bi pojedini političari prodali i vlastite roditelje da sjede u Saboru. Neka prodaju što god imaju, ali neka Jadran puste na miru, neka ide u dokapitalizaciju, neka ide dalje ta priča."

Uprava Jadrana ne može komentirati poteze većinskoga vlasnika, ali su ponosni na investicijski ciklus pokrenut po izlasku iz stečaja. Sjaje zvjezdice u hotelima i kampovima, isplaćeni su svi vjerovnici, i to dvije i pol godine prije roka.

Hoće li premijer tehničke Vlade odgovoriti na poziv predsjednika Uprave Jadrana Dina Manestra - ne zna se, ali se zna što o svemu misle u Udruzi vjerovnika bivših radnika crikveničkoga Jadrana: "Glupo je da se uspješna državna tvrtka žrtvuje, za kratkoročni spas premošćivanja vremena do parlamentarnih izbora, jednoj dokazano neuspješnoj tvrtki koja je možda bitna za Hrvatsku, Petrokemiji, ali država za to mora naći kvalitetnije rješenje", smatra predsjednik udruge Mario Vukelić.

Za gotovo 850 radnika i malih dioničara ovo nisu nimalo ugodni trenuci. Župan Zlatko Komadina uvjeren je da Vlada ima i bolji model od predloženog brigo moja prijeđi na drugoga, a sindikat za četvrtak u 11 sati na glavnome crikveničkom trgu najavljuje prosvjedni skup "Ne dirajte Jadran". Javlja Josip Krmpotić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.