Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najbolja janjetinja i najduža štrudla na svijetu su u - restoranu "Žganjer"

06.04.2016.

14:30

Autor: Radio Rijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obitelj Žganjer, iz Ozlja u dolini Kupe, u četrdesetim se godinama prošlog stoljeća počinje baviti obrtništvom - proizvodnjom i prodajom vina, uslugama obrađivanja oranica i košnje livada, mesarskim uslugama, prijevozom mladenaca na kočiji, uslugama pečenja, sječenja i prodaje pečenih janjaca.

Prvi ugostiteljski objekt buffet Lovcu Ivan Žganjer otvara 1974. godine, koji sa suprugom Marinom 1990. preuređuje, mijenja naziv te on i službeno postaje, na oduševljenje mnogih gostiju, restoran "Žganjer", prisjeća se njegova kći Lidija Žganjer Gržetić.

Brojni su poznati gosti blagovali u ambijentu ovog nadaleko poznatog restorana. Prošli tjedan ondje se održao i susret Kluba Gastronaut, a na meniju glavnu ulogu je imala janjetina. Čudnovato je da se jedna otočna delicija našla na jelovniku u području koje i nema nekakvog doticaja s morem, smiljem i janjetinom. No obitelj Žganjer priču o janjetini dovela je na jedan zavidan nivo te su danas brojni gosti, putnici namjernici, koji ciljano skreću u Ozalj kako bi uživali u okusima poznate janjetine.

Poznat je Ozalj, to jest Jaškovo, i po najdužoj štrudli na svijetu, onoj za Guinessovu knjigu rekorda. Za ovu ukusnu namirnicu bilo je potrebno 260 kilograma grožđa, te više od 520 kilograma jabuka koje su obitelji Žganjer, u čijem se restoranu u Jaškovu pripremala i pekla štrudla, donosili mještani čitavoga kraja. S Lidijom Žganjer Gržetić razgovarao je Eduard Kišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.