Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najbolji gradovi po odvojenom skupljanju otpada su Prelog i Krk

18.09.2020.

11:12

Autor: Vladimir Jurić

Foto ilustracija: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Foto ilustracija: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Foto: - / -

Prema konačnim podacima o odvojenom prikupljanju komunalnog otpada u 2019. koje je objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i ove godine najbolji gradovi po odvojenom skupljanju otpada su Prelog i Krk, a ove godine s više od 50 posto odvojenog otpada priključio im se i Grad Koprivnica.

U odnosu na broj stanovnika predvodi Krk, a slijede ga Mali Lošinj i Cres. Među deset najboljih na šestom mjestu je grad Rab. 

Što se tiče trenda porasta odvajanja otpada, u odnosu na godinu prije, najveći porast zabilježen je u Cresu.

Podsjećaju kako je lani ukupno prikupljeno 1.264.216,15 tona komunalnog otpada, od čega je odvojeno 177.344 tone, odnosno tek oko 14 posto.

Do kraja ove godine trebalo je preći razinu od 50 posto odvojenog sakupljanja otpada, kako je zacrtano Planom gospodarenja otpadom, no, za sada su taj postotak uspjeli ostvariti samo tri grada - uz lanjski Krk i Prelog, ove godine im se s više od 50 posto odvojenog sakupljenog otpada pridružila i Koprivnica.

Poslušajte što su na tu temu izjavili Ana Kučić, gradonačelnica grada Mali Lošinj i gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako:

Ana Kučić, pripremio Vladimir Jurić - HRT / Radio Rijeka

Kristijan Jurjako, pripremio Vladimir Jurić - HRT / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.