Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najnoviji podaci Stožera PGŽ: tijekom vikenda ozdravilo pet osoba

06.04.2020.

10:40

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Konferencija za novinare Stožera Civilne zaštite PGŽ: tijekom vikenda bila su dva novooboljela od koronavirusa i oba su povezana s istim žarištem, izletničkom grupom koja je bila u Turskoj početkom ožujka. Trenutno sustav skrbi o 47 oboljelih, a 11 osoba je ozdravilo, pet ovog vikenda.

Stanje u Primorsko-goranskoj županiji je stabilno! Tom je izjavom župana Zlatka Komadine počela konferencija za novinare Stožera Civilne zaštite PGŽ, na kojoj je, uz zahvale medicinskom osoblju koje nesebično skrbi o bolesnim osobama, najavljeno da će bolesnici s lakšim simptomima ili bez simptoma, a s koronavirusom sutra biti prebačeni u Thalassotherapiju Crikvenica.

Sustav e-propusnica je profunkcionirao pa od utorka više nikom neće tolerirati stari oblik propusnice.

Načelnik PU Primorsko-goranske Tomislav Dizdar je izvijestio da je tijekom protekla 72 sata, na 26 kontrolnih punktova, zabilježeno 210 pokušaja napuštanja mjesta boravka bez propusnice. Također je policija zabilježila dva slučaja kršenja samoizolacije te dva objekta u kojima je prekršena zabrana rada. Riječ je o ugostiteljskim objektima u Rijeci i Jelenju.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mičović govorio je o dva nova slučaja zabilježena tijekom vikenda, uz napomenu da je riječ o istom, već poznatom žarištu, odnosno putnicima iz izletničkog aviona koji se vratio iz Turske.

U ponedjeljak je u Primorsko-goranskoj županiji 47 oboljelih, a jedanaestoro ljudi je ozdravilo. Broj kontakata oboljelih od koronavirusa koji se trenutno obrađuje je 374.

Važno je da u ovim trenucima sustav djeluje jedinstveno, naglasio je Mičović. Protekla dva tjedna na županijskoj razini imamo blagi rast oboljelih, upola bolji nego na državnoj razini. Trudimo se djelovati tako da zadržimo kontrolirani trend rasta broja zaraženih kako bismo lakše dočekali kulminaciju, a onda i konačno pad broja novozaraženih osoba, poručio je Vladimir Mičović.

Županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić je izjavila da je Županija izdvojila 98 tisuća kuna za zaštitnu opremu medicinskog osoblja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, za sve ordinacije koji su u mreži javne službe. Sve ide preko županijskog Doma zdravlja i čim oprema stigne, krenut će distribucija.

Od utorka će KBC Rijeka biti rezerviran samo za oboljele koji pokazuju težu kliničku sliku, rekla je Đulija Malatestinić.

Također je izvijestila da je gotova priprema za prihvat lakših bolesnika zaraženih virusom covid-19 u izdvojeni dio crikveničke Thalassotherapije. Riječ je o objektu "Istra", sa 66 kreveta, koji je fizički odijeljen od ostalog dijela Thalashotherapije. Ova kovid-zona je uspostavljena da bi se kontrolirala epidemiološka situacija te da se građani bez simptoma ili s lakšim oblikom infekcije ne bi slali kući, a da se ipak kapaciteti KBC-a rasterete.

Na konferenciji za novinare županijskog Stožera Civilne zaštite čula se informacija o tome da su izoliraniji ili slabije naseljeni dijelovi županije poput Gorskog Kotara te otoka Raba i Lošinja, za sada bez zaraženih osoba te su se mjere ograničenja kretanja pokazale učinkovitima.

Obraćanje novinarima završilo je porukom dr. Vladimira Mičovića o nošenju zaštitnih maskica: "Da, nosite maskice, obavezno u kontaktu s drugim ljudima u zatvorenim prostorima. Maskica ima različitih kvaliteta i svaka je bolja nego ne zaštiti nos i usta prilikom komunikacije s drugim ljudima. Nekorektno je bilo proglasiti neke maskice beskorisnima. Zaštitimo sebe i druge na sve moguće načine!", poručio je Mičović.

Konferenciju za novinare u cijelosti možete preslušati u nastavku:

Stanje u PGŽ je zadovoljavajuće, priprema HRT - Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.