Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najsuvremeniji 3D mamograf za brže i preciznije otkrivanje raka dojke

05.04.2016.

13:45

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najsuvremeniji digitalni 3D mamograf koji otkriva sitne tumore, što se običnom mamografijom teško mogu uočiti, pušten je u rad u Centru za prevenciju kroničnih masovnih bolesti u Rijeci. Vrijedan je dva milijuna kuna i još je samo jedan takav u Hrvatskoj.

Snimke digitalnog mamografa s tomosintezom znatno su kvalitetnije i otkrivaju najsitnije promjene na dojci, bolja je procjena veličine i lokalizacija tumora, a smanjena je i doza zračenja. Novina je da se rendgenska cijev vrti oko žene i snima cijelu dojku. Osim što se otkrivaju manji karcinomi i bolje određuju u prostoru, bolje se određuje i veličina promjena na dojci, pojašnjava specijalistica radiologije Emina Grgurević Dujmić.

Zahvaljujući novom 3D mamografu smanjit će se i liste čekanja na specijalističke preglede u riječkom KBC-u, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Boris Ritoša. Dodao je da su svi specijalistički pregledi uređajima kojima raspolaže Dom zdravlja besplatni, uz uputnicu obiteljskog liječnika. Nema ni puno čekanja - svaki pacijent doći će na red u 40 dana.

U riječkom Centru za prevenciju kroničnih masovnih bolesti u Parku Nikole Hosta pregleda se oko šest tisuća pacijentica godišnje, od čega oko dvije tisuće u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, u čemu je mamografija nezaobilazna. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.