Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najsvježija riječka književnost u prepunoj Filodrammatici

29.01.2016.

11:31

Autor: Franka Zlatić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četvrta "Noć velikog čitanja" u organizaciji Riječke neformalne književne skupine Ri Lit ponovno je okupila književnike koji čitaju svoja dosad neobjavljena djela. U prepunoj Filodrammatici čitalo je devet autora.

Do zadnjeg mjesta popunjena dvorana, dio publike sjedio je i na podu. Ove godine svoja je djela pročitalo devet autora, za što su ih okupljeni nagrađivali velikim pljeskom. Jedna od autorica, Željka Horvat Čeč, pročitala je dio iz knjige koju trenutno piše, a njegov naziv, Bograč, poznatiji je u sjevernom djelu Hrvatske, u kojem je autorica odrasla.

Cijela je knjiga, pa tako i ova priča, pisana infaltilnim glasom: jedna djevojčica priča što vidi oko sebe. "U ovom slučaju smo nekako kod teme lovaca, ubojstava i percepcije djeteta svega toga zapravo", objasnila je mlada književnica. Većina književnika već je sudjelovala na Ri Litu nekoliko puta, no kod nekih se još uvijek javlja malo treme.

Ovo im je događanje ipak odlična praksa. "Moram priznati da nam je svima zapravo super ovaj Ri Lit zato što uvijek čitamo priče koje još nisu nigjde objavljene, koje nitko nije čuo, pa na neki način imamo priliku testirati priče, da tako kažem", kaže Željka Horvat Čeč. Za godinu dana slušat ćemo potpuno nova, nikad pročitana literarna djela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.