Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najtopliji božićni blagdani otkako postoje mjerenja u Rijeci

26.12.2015.

16:07

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastavljaju se topli dani s puno sunca, neuobičajeni za božićne blagdane. Mnogi su se nadali barem ponekoj pahulji snijega, umjesto kojeg smo dobili najtoplije Stipanje u Rijeci otkad se mjere temperature zraka.

Na kraju prosinca, na blagdan sv. Stjepana, u Rijeci je u 14 sati izmjereno 14 stupnjeva Celzijevih. To je najviša temperatura od 1948. godine, kaže meteorologinja Danijela Vlašić i dodaje da je za otprilike šest stupnjeva viša od prosjeka za ovo doba godine. Čak i kada se promatraju samo "toplije" godine, nakon 2000., ovakve temperature se ne pamte. 

Najtopliji u Hrvatskoj danas je Dubrovnik s 19 stupnjeva, a u našem kraju - Plitvička Jezera sa 17. Na Kvarneru, u Istri, Gorskom kotaru i Lici najhladniji je u 14 sati bio Ogulin sa samo jednim stupnjem iznad nule, zbog dugotrajne magle. Slično vrijeme je i u Pazinu koji mjeri 7 stupnjeva. U Puli je bilo 9, na Zavižanu 11, a i u Gorskom kotaru, na Pargu, čak 15 stupnjeva.

I dalje smo pod utjecajem anticiklone koja traje gotovo cijeli prosinac. Ona pogoduje stvaranju sumaglice i magle, koje na većem dijelu područja ima ujutro i navečer, a ponegdje i cijeloga dana. Ona smanjuje i vidljivost, posebno uz zapadnu obalu Istre te na otvorenome moru. I temperature mora su iznad prosjeka, između 10 i 14 stupnjeva, a snijega, tek u tragovima, ima još samo na Zavižanu: dva centimetra.

Sličan tip vremena nastavlja se i sljedećih dana. Gotovo je sigurno da u ovoj godini kiše i snijega neće biti, ali izgleda da stiže barem nešto hladniji zrak, rekla je u poslijepodnevnoj prognozi meteorologinja Pomorskoga meteorološkog ureda u Rijeci Danijela Vlašić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.