Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najuspješniji poduzetnici PGŽ: Plodine i Jadrolinija

01.06.2022.

17:28

Autor: Radio Rijeka

Jadrolinija je jedna od tvrtki koja "diže" poduzetnički prihod PGŽ

Jadrolinija je jedna od tvrtki koja "diže" poduzetnički prihod PGŽ

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Poduzetnici Primorsko-goranske županije ostvarili su 2021. godine dobit veću za milijardu i 700 milijuna kuna u odnosu na godinu dana ranije, a na taj rezultat u PGŽ najviše su utjecale tvrtke Plodine s dobiti od 264 milijuna kuna i Jadrolinija sa 42 milijuna. Rezultate poslovanja poduzetnika u prošloj godini priopćili su iz Financijska agencija, FINA-e.

Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu ostvarili su u 2021. godini 48,9 posto ukupnih prihoda svih poduzetnika u Hrvatskoj. Njihov dominantan utjecaj na ukupne rezultate poslovanja je očekivan s obzirom na to da najveći broj poduzetnika ima sjedište na području te županije. 


Osim po broju poduzetnika i zaposlenih, ukupnim prihodima i izvozu, prvi po ostvarenom konsolidiranom rezultatu, neto dobiti, su poduzetnici u županiji Grad Zagreb, čemu je najviše pridonio rezultat društava: INA, HEP, PLIVA HRVATSKA, Hrvatski Telekom i drugih. 


Prema kriteriju neto dobiti, nakon poduzetnika Zagrebačke županije slijede oni iz Splitsko-dalmatinske s neto dobiti od 2,1 milijarde kuna, Primorsko-goranske s 1,7 milijarde i Zadarske županije s milijardu kuna. Dok Splitsko-dalmatinskoj županiji najviše nosi Tommy, Zadarskoj prihoduje Tankerska plovidba, Punta skala i Turisthotel. 


"Za razliku od 2020. godine, kada su poduzetnici Istarske, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije iskazali negativan financijski rezultat, 2021. godinu završili su s neto dobiti u ukupnom iznosu od 2,6 milijardi kn", stoji u priopćenju Financijske agencije. 


Prema ekonomičnosti poslovanja, prvi su poduzetnici Karlovačke županije, drugi Zadarske, a treći poduzetnici sa sjedištem u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.