Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najviše hrvatskih osmaša želi u gimnazije

10.07.2015.

13:38

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najviše učenika osmih razreda željelo bi se upisati u opću gimnaziju, te programe ekonomije, trgovine i poslovne administracije. Konačne ljestvice poretka bit će objavljene sutra.

Mogućnost odabira obrazovnih programa u ljetom roku zaključana je u podne 8. srpnja, a do tada se prijavilo 43.405 kandidata, od čega 41.741 redovnih učenika 8. razreda.

Prema podacima Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole putem kojega učenici elektroničkim putem prijavljuju obrazovne programe u srednjim školama koje žele upisati najveći broj prijava kandidata za upis zabilježile su opće gimnazije: 59.105 prijava.

Na drugom mjestu je interes za programe u sektoru Ekonomija, trgovina i poslovna administracija: 29.405 prijava, zatim sektoru Turizam i ugostiteljstvo: 20.956 prijava. Slijedi sektor Elektrotehnika i računarstvo: 20.428, pa sektor Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija: 17.315 i obrazovni program Zdravstvo i socijalna skrb: 15.110.

Učenici koji su se prijavili u obrazovane programe srednjih škola mogu na mrežnim stranicama NISpuSŠ-a pratiti ogledne ljestvice poretka, a konačna ljestvica poretka bit će objavljena sutra, 11. srpnja u podne.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.