Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najviše novih prvašića na Krku, najmanje u Gorskom kotaru

12.02.2016.

16:04

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U idućoj školskoj godini u Primorsko-goranskoj županiji radit će dvije nove osnovne škole, što znači da će ih ukupno biti 59. U njih je ukupno prijavljen 2.701 budući školski obveznik, tristotinjak manje od očekivanog.

Za upis u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2016./2017. na području Primorsko-goranske županije prijavljen je 2.701 školski obveznik od očekivanih 3.082. U osnovnim školama Grada Rijeke prijavljeno je 1.047 obveznika.

Postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodit će se od 31. ožujka do 15. lipnja.

U ukupnom broju prijavljen je i 51 prijevremeni obveznik. Podsjećamo, sukladno Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika roditelji djece rođene između 1. travnja 2010. godine i 31. prosinca 2010. godine mogu podnijeti zahtjev za prijevremeni upis najkasnije do 31. ožujka ove godine.

Na području županije najviše prvašića prijavljeno je u školi Fran Krsto Frankopan u Krku, njih 140. Na Krku je ove godine izdvojena Osnovna škola Omišalj u koju su prijavljena još 43 obveznika. Isto toliko budućih učenika prijavljeno je i u novoj školi Katoličkoj osnovnoj školi Josipa Pavlišića u Rijeci. 

Osim na Krku, velik broj učenika je organizacijski izazov i za školu Milan Brozović u Kastvu, gdje ih je prijavljeno 112. Među školama na području Grada Rijeke po broju prijava prednjači škola Zamet s 97 učenika, a slijede Srdoči s 89, Fran Franković na Drenovi s 69 te Turnić sa 60 učenika.

Očekivano, uz sve razgovore o depopulaciji Gorskog kotara, najmanje je prijavljenih u goranskim osnovnim školama. Samo troje ih je prijavljeno u školi F.K. Frankopan u Brodu na Kupi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.